Bisiklet ve motosiklet arasındaki farkları ve bunları kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar

Bisiklet ve motosiklet arasındaki farkları ve bunları kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar
Bisiklet ve motosiklet arasındaki farkları ve bunları kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bisiklet: Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit en fazla 3 tekerleği olan ve üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden ve yolcu taşımalarında kullanılmayan motorsuz veya bazen elektrik motorlu bir araçtır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem (çift kişilik bisiklet), tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

Motosiklet: 2 veya 3 tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araçlardır. Bunlardan karoseri yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan 3 tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir. Motosikletin ilk örnekleri bisikletlere motor takma girişimleriyle ortaya çıkmıştır. 1869 yılında ABD Massachusetts’li Sylvester Roper buhar gücüyle çalışan motosiklet benzeri bir taşıtı geliştirmeye çalışmıştır. 1893 yılında Felix Millet beş silindirli bir motoru bir bisikletin ön tekerleğine takarak bugünkü motosiklete oldukça benzeyen bir taşıt gerçekleştirmiştir. Başarılı ilk iki tekerlekli motorlu taşıt tasarımını Fransız mucitler Michael ve Eugene Werner gerçekleştirmiştir. Werner kardeşler aracın motorunu, kadronun altına iki teker arasına yerleştirdiler. O tarihten sonra motosiklet tasarımlarında motor hep aynı yerde kalmıştır.

Motorlu Bisiklet: Motorlu bisiklet ya da autocycle; iki tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip, bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır. Silindir hacmi 50 cm3’ü geçmeyen ve imal hızı saatte 50 km’den az olan bisikletlerdir.

Bisiklet, motorlu bisiklet, motosiklet ve sürülmeleriyle ilgili kurallar ;

  • Yaya yollarında sürülmesi yasaktır.
  • Ayrı bir bisiklet yolu olduğu halde, bisiklet ve motorlu bisikletlerin taşıt yollarında sürülmesi yasaktır.
  • İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinden yan yana sürülmesi,
  • Sürücü arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişilerin bindirilmesi,
  • Sürücü arkasında yeterli oturma yeri olsa bile bir kişiden fazlasının taşınması,
  • Karayolunu kullananların hareketini zorlaştırıcı, tehlike doğurucu davranışlarda bulunulması,
  • İzin alınarak yapılan gösteriler dışında, akrobatik hareketler yapılması,
  • Başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürülmesi,
  • Sürülmeleri sırasında; elde bagaj, paket ve benzerlerinin taşınması yasaktır.
  • Üç tekerlekli ve özel şekilde imal edilmiş motosikletler hariç, bu araçlar üzerine kasa, sandık ve benzerleri yaptırılarak ve karayollarında sürülerek ticari amaçlı yük taşımalarında kullanılması yasaktır.
  • Ayrıca özel şekilde imal edilmiş 3 tekerlekli motosikletlerle sadece yük taşınabilir. Bunlar hiç bir şekilde yolcu taşımak üzere imal ve tadil edilemezler. Yük taşımak için yapılmış olan kasa kısmı sürücünün ön tarafında bulunacak şekilde imal edilemez.
  • Bisiklet sürenlerin en az bir elleri, motorlu bisiklet sürenlerin manevra için işaret verme halleri dışında iki elleri ve motosiklet sürenlerin devamlı iki elleri ile taşıtlarını sürmeleri zorunludur.

2
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.