Bitki hücresi organelleri ve görevleri

Bitki hücresi organelleri ve görevleri
Bitki hücresi organelleri ve görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bitki hücresinde yer alan organeller ve bazı yapılar aşağıdaki görselde verilmiştir. Bitki ve hayvan hücresinde ortak olan organeller kırmızı renkle, sadece bitki hücresine ait olanlar ise yeşil renkle numaralandırılmıştır. Bu sayede bitki ve hayvan hücrelerini temel kısımları ve görevleri bakımından kolayca karşılaştırabilirsiniz.

Ribozom: Protein sentezinden sorumlu organeldir. Tüm canlı hücrelerde bulunur.
Golgi cisimciği (Golgi aygıtı): Bitki ve hayvan hücrelerinde paketleme yapılması ve salgı üretilmesinden sorumlu organeldir.
Mitokondri: Hücrenin enerji santrali gibidir. Gerek duyulan enerji oksijenli solunum ile mitokondride üretilir.
Endoplazmik retikulum: Bitki ve hayvan hücrelerinde madde iletiminden sorumlu organeldir.
Koful: Hücrede besin, su, atık gibi maddelerin depolandığı yerdir. Bitki hücrelerindeki kofullar, hayvan hücrelerindekilere göre daha büyük ve az sayıdadır.
Kloroplast: Bitki hücrelerinde bulunan ve bitkiye yeşil renk veren organeldir. Bitkinin besin ve oksijen üretimi burada gerçekleşir.
Hücre çeperi (Hücre duvarı): Hayvan hücresinde bulunmayıp bitki hücresinde bulunan, hücrenin dış etkilerden korunmasını ve şekil almasını sağlayan yapıdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

362
58
64
8
10
4
46
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.