Bitkilerin yaşam döngüsü nedir

Bitkilerin yaşam döngüsü nedir
Bitkilerin yaşam döngüsü nedir, bitkilerin yaşam döngüsü evreleri nedir, bitkilerin yaşam döngüsü aşamaları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Evren içinde bitkilerin bir döllenme ve büyüme sistemi bulunmaktadır. Çiçekli bir bitkinin çiçek açması ile birlikte bu gelişim başlamaktadır. Bu bitkinin gelişimi ile hayat döngüsü devam etmektedir. Tohumlar görünüş olarak cansız varlıklar gibi düşünülmektedir. Ama yaşam döngüsü incelendiği zaman canlı bir organizma oldukları görülmektedir. Hareketsiz olan tohumlar uygun hava ve toprak şartlarında yaşam döngüsüne katılmaktadır.

Bitkilerin yaşam döngüsü evreleri

Çiçekli bitkilerin yaşam döngüsünün belli bir sistematiği bulunmaktadır. Hareketsiz görülen tohumların uygun ortamlarda nasıl değişime uğradığını en iyi şekilde bu döngü anlatmaktadır. Çiçekli bitkinin çiçek açması aşamasından yeni bitkiye dönüşme aşamasına kadar geçen kısma yaşam döngüsü denmektedir. Yaşam döngüsü evreleri şunlardır;

Tohum: Tohum ilk bakışta uykuda görünmektedir. Ama uygun oranda sıcaklı ve nem ile karşılaşırsa yaşam döngüsü devreye girmektedir. Tohum kabuğunu kırarak yaşam döngüsünü başlatır.

Çimlenme: Bu aşama tohumun filizlenme aşaması olarak tanımlanmaktadır. Kök toprak ile bütünleşerek filiz halinde büyümeye başlamaktadır.

Yetişkin Bitki: Üçüncü evrede filizlenen bitki büyümeye ve kendi besinini yaratmaya başlamaktadır.

Yeni Tohum: Bu döngü hiç durmadan devam etmektedir. Bitki kendi tohumlarını üretmektedir. Tıpkı evrenin diğer canlıları gibi yaşamdan çekilmektedir.

Bitkilerin yaşam döngüsü aşamaları

Bitkinin çiçek açması ile başlayan döngü yeni bir çiçek oluşturarak ölümüne kadar aralıksız devam etmektedir. Aşamaları tozlaşma, döllenme, zigot oluşumu, embriyo oluşumu, tohum oluşumu, çimlenme ve bitki oluşumu olarak tanımlanmaktadır.

Çiçekli bir bitkinin çiçek açmasından yeni bir bitkinin oluşup gelişmesine kadar olan olaylar dizisine bitkinin hayat döngüsü denir. Tozlaşma ile başlayan bu süreci, döllenme, zigot oluşumu, embriyo oluşumu, tohum oluşumu, meyve oluşumu, çimlenme, büyüme ve gelişme takip eder. Tüm bitkiler için bu döngü aynı sistemde devam etmektedir. Yaşamın dengesi içinde dünya kendi sistemi kurmuştur. Bu dengenin bir şekilde sekteye uğraması tüm bitki ve tohum sistemine zarar vermektedir.

222
10
132
3
3
10
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.