Biyoçeşitliliğin oluşmasında etkili olan doğal faktörler nelerdir

Biyoçeşitliliğin oluşmasında etkili olan doğal faktörler nelerdir
Biyoçeşitliliğin oluşmasında etkili olan doğal faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İklim etkili olur, toprak örtüsü etkili olur, yer şekilleri etkili olabilir. Orman yangınları, insanın doğa üzerinde yapmış olduğu denge bozucu yapılaşma, sanayi, tarım, şehirleşme, hava, toprak, suyun kirletilmesi, meraların aşırı otlatılması, erozyon şeklinde sıralayabiliriz.

İklim, biyosferdeki biyoçeşitliliğin oluşmasında ve dağılışında belirleyici faktördür. Yeryüzünde benzer bitki ve hayvan topluluklarının dağılışıyla iklim kuşakları benzerlik göstermektedir. Sıcaklık ve yağış, karalarda yaşayan canlıların dağılışını etkileyen en önemli iklim elemanlarıdır.

Yeryüzü şekilleri, canlıların dağılışını etkileyen faktörlerden biridir. Yükseltiye bağlı olarak sıcaklığın azalması ve bir noktaya kadar yağışın artması, bitki ve hayvan türlerinin bir dağ yamacı boyunca çeşitlenmesini sağlamıştır. Yükselti arttıkça bitkiler; geniş yapraklı, karışık ve iğne yapraklı ormanlar ile dağ çayırları şeklinde kuşaklar oluşturur.

2
115
69
0
2
1
115
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.