Bizim ekonomik faaliyetlerimiz

Bizim ekonomik faaliyetlerimiz
Bizim ekonomik faaliyetlerimiz nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hayatımızı devam ettirebilmemiz için gerekli olan beslenme, barınma ve giyim gibi temel ihtiyaçlarımızın üretim faaliyetleri ile çeşitli ekonomik faaliyetler gelişmiştir. Yaşadığımız çevredeki imkanları değerlendirerek yeni ürünler elde etmeye üretim; üretilen malların kullanılmasına veya farklı hizmet alanında faydalanılmasına tüketim denir. İklim özellikleri, yeraltı kaynakları, su imkanları, doğal varlıklar gibi faktörler farklı ekonomik faaliyetlerin gelişmesine sebep olmuştur. Bunlar:

1. Tarım: Topraklarının ekilmesi-dikilmesi ve sulanması ile topraktan ürün alınmasıdır. Ülkemizde verimli topraklar geniş alan kapladığından ve su imkanları yeterli olduğundan birçok yer tarım faaliyetlerine uygundur.

Akdeniz ve Ege kıyılarında iklimin ılıman olmasından dolayı verimli ovalarda turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon vb.), zeytin, pamuk, üzüm üretimi yapılmaktadır.

Karadeniz kıyılarında her mevsim yağışlı olduğundan çay, fındık ve mısır üretimi gelişmiştir.

Marmara Denizi çevresinde yükseltinin ve engebenin az olduğu ovalık alanlarda zeytin, ayçiçeği üretimi gelişmiştir.

Ülkemizin Güney Doğusundaki Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa gibi illerde yazların kurak olması nedeniyle tarım sınırlı kalmış ancak GAP (Güney Doğu Anadolu Projesi) ile sulama imkanları sağlandığından pamuk, mısır, buğday, Antep fıstığı, zeytin, ve mercimek gibi tarım ürünleri üretilmektedir.

Ülkemizin iç kesimlerindeki Konya, Niğde, Ankara çevresi gibi yerlerde yağış az ve kışlar soğuk olduğundan bu iklim şartlarında yetiştirilebilin buğday ve arpa ile şekerpancarı üretimi yapılabilmektedir.

Ülkemizin doğu kısımları kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak; yeryüzü şekilleri çok engebeli olduğundan tarım faaliyetlerini sınırlandırmaktadır. Buğday, arpa ve kayısı yetiştirilen önemli tarım ürünleridir.

2. Hayvancılık: Hayvanların yetiştirilmesi ve hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta ve deri gibi ürünlerin tüketimine yönelik ekonomik faaliyettir. İklim, bitki örtüsü ve yeryüzü şekillerinin özelliğine bağlı olarak ülkemizde farklı yerlerinde çeşitli hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır.

İç kısımlardaki bozkır bitki örtüsü nedeniyle küçükbaş (koyun, keçi,) hayvancılık, Erzurum ve Kars çevresinde yaz yağışları sayesinde gelişen otlaklar nedeniyle büyükbaş (inek, manda, öküz) hayvancılık, Bursa ve çevresinde ipekböcekçiliği, Muğla, Rize, Kars ve Hakkari’de arıcılık,

Karadeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz’de balıkçılık, İstanbul, İzmir, Ankara, Balıkesir, Manisa gibi şehirlerde kümes hayvancılığı (tavuk, horoz, hindi, kaz, ördek) önemli hayvancılık faaliyetleridir.

3. Sanayi: Ham maddelerin işlenerek yeni bir ürün elde edilmesidir. Üretime dayalı olan sanayi faaliyetleri ekonomik yönden ülkelerin kalkınması için önemli bir sektördür. Ulaşım ağının geliştiği, yeryüzü şekillerinin sade ve iklimin ılıman olduğu yerler sanayi tesislerinin kurulması için uygun alanlardır. Tarım ürünleri ve bitkiler işlenerek makarna, bisküvi, şeker, meyve suyu, ilaç, kozmetik vb., Toprak ham maddesinden cam, çimento, tuğla, kiremit, seramik vb., Madenler işlenerek otomotiv malzemeleri, elektronik ve mutfak araç gereçleri, beyaz eşya (buzdolabı, çamaşır makinesi vb.), savunma sanayi araç gereçleri vb. üretimi yapılmaktadır. İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Adana gibi şehirler önemli sanayi merkezleridir.

4. Turizm: Doğal güzellikleri, tarihî yerleri görmek, eğlenmek ve dinlenmek gibi amaçla bir yerden başka bir yere yapılan kısa süreli gezilerdir. Yazları uzun ve deniz turizminin geliştiği Akdeniz ve Ege kıyıları, kış turizminin geliştiği Bursa, Bolu ve Erzurum, tarihî yerlerin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Şanlıurfa, Mardin, İzmir, Trabzon vb. şehirler önemli turizm yerleridir.

5. Madencilik: Yer altındaki ekonomik değeri olan minerallerden oluşan malzemelerin çıkarılıp işlenerek kullanılır hâle getirilmesidir. Ülkemiz madenler bakımından zengindir ve önemli gelir kaynağımızdır.

Sivas (Divriği), Malatya (Hekimhan), Kütahya (Simav), Balıkesir (Edremit)’de demir, Zonguldak’ta taş kömürü, Manisa (Soma), Muğla (Yatağan), Kütahya (Tunçbilek-Seyitömer)’da linyit, Konya (Seydişehir), Antalya (Akseki)’de alüminyum, Elazığ (Guleman), Muğla (Fethiye, Köyceğiz), Denizli (Acıpayam)’da krom, Eskişehir, Bursa, Kütahya, Balıkesir’de bor madenleri çıkarılan önemli kaynaklarımızdır.

6. Ormancılık: Ormanlardaki ağaçların işlenerek mobilya yapımı, kâğıt, kalem, ahşap ürünler gibi malzemelerin elde edilmesidir. Yağış miktarının yeterli olduğu Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında ormancılık faaliyetleri gelişmiştir.

7. Hizmet Sektörü: Herhangi bir üretime ait olmayan ancak gelişen teknoloji ve sanayiyle beraber ihtiyaç duyulan sağlık, güvenlik, hukuk, eğitim, ulaşım, bankacılık gibi ihtiyaçların insanlara sağlanmasıdır. Ülkemizde de başta İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi şehirler başta olmak üzere bu sektörde ülkemizde hızla gelişmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

100
2
15
2
0
11
30
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.