Boy, töre ve kut nedir

Boy, töre ve kut nedir
Boy, töre ve kut nedir ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Orta Asya: Afganistan, Pakistan'ın Kuzeyi, Doğu Türkistan, Tibet, Moğolistan ve günümüz Rusyası'nın bir kısmı ile Kuzeydoğu İran'ı kapsayan bölge.
Boy: Türklerde aynı soydan gelen insanların oluşturduğu, ortak bir düzen ve ortak kurallar çerçevesinde yaşayan topluluk. (Kayı Boyu, Avşar Boyu, Salur Boyu, Kızık Boyu, vb.)
İl: Orta Asya Türk kültüründe il "devlet" anlamına gelmektedir. (Türk İli kavramına sıklıkla rastlanır, Türk Devleti demektir.)
Kut: Eski Türklerde, Tanrının hakana verdiği yönetme gücüne denir. Hakanların yeryüzünde Gök Tanrı'yı temsil etmesi gibi düşünülebilir. Bu sayede yönetilen toplum, yönetici aileye daha bağlı haldedir.
Toy: Eski Türklerde toy kelimesi "meclis, toplantı" anlamına gelir. "Devlet meclisi" için kullanılırdı.
Töre: Eski Türklerde 'töre', devletin düzen ve işleyişi ile ilgili kurallar olsa da, aile ve toplumun ilişkilerini de düzenlemektedir. Yani, yazılı olmayan hukuk kuralları; örf, adet ve toplumsal ahlak kuralları olarak düşünülebilir.
Onlu Teşkilat: Asya Hun Hakanı Mete Han'ın kurduğu ordu sistemi. Birlikler on ve onun katları olarak bölünmüştür.
Ülüş: Kelime olarak ülüş, 'kısmet, nasip, pay' anlamındadır. Eski Türk devlet geleneğinde ise devletin hükümdarın çocukları arasında bölünmesine (üleştirilmesine) verilen isimdir.

527
286
286
50
50
50
526
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.