Bunca bilginin arasından hangi bilginin ne kadar güvenilir olduğuna nasıl karar vereceğiz

Bunca bilginin arasından hangi bilginin ne kadar güvenilir olduğuna nasıl karar vereceğiz
Bunca bilginin arasından hangi bilginin ne kadar güvenilir olduğuna nasıl karar vereceğiz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günümüzde, bulunduğumuz yerden telefonumuz ya da bilgisayarımız aracılığı ile araştırma yapabilmekteyiz. Arama motoruna yazdığınız bir kelime ile ilgili olarak önünüze yüzlerce hatta binlerce sonuç gelmektedir. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi Anadolu medeniyetleri ile ilgili bir araştırma yapmak istiyorsunuz. Arama motoruna Anadolu yazdığınızda bile yüz binlerce sonuç karşınıza çıkmaktadır. Bu sonuçların arasında üniversite, müze gibi kuruluşların yanı sıra birçok ticari firmayla ilgili bilgiyle de karşılaşabilirsiniz.

Örneğin arama motoruna “Anadolu uygarlıkları” yazarsanız 1 saniyeden az bir sürede binlerce sonuç karşınıza çıkmaktadır

Bir önceki sonuca göre daha az sayıda bir sonuç çıkmakla beraber aranan bilgiye yine de ulaşılamamıştır. Çıkan tüm siteleri tek tek tıklayıp incelemek çok da mümkün değildir. Görüldüğü gibi genel ağın bize ulaştırdığı bilgi yığını içinden araştırdığımız konu ile ilgili, doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmak hiç kolay değildir. Genel ağ üzerindeki bilgilerin tamamı derlenip toparlanmış, kontrolden geçirilmiş bilgiler değildir. Kişinin karşılaştığı bu bilgi yığını içerisinden gerekli ayıklama ve sorgulamaları yaparak güvenilir bilgi kaynaklarına en kısa sürede ulaşması gerekmektedir. Bunca bilginin arasından hangi bilginin ne kadar güvenilir olduğuna nasıl karar vereceğiz? İşte size bu noktada dikkat etmeniz gereken unsurlar:

İlgili Olana Erişim İçin
● Karşımıza çıkan sonuçların azaltılması, gereksiz ve ilgisiz sonuçların hızlıca elenmesi için arama yapacağınız anahtar kelime ya da kelimeleri tırnak işareti (“ ”) içerisine alabilirsiniz.
● Arama yaparken aranan bilginin niteliğine göre sınıflandırma yapmak yani görseller, haberler, haritalar kısmından arama yapmak işinizi kolaylaştırır.
Güvenilir Olana Erişim İçin
● Uzun süredir yayın yapan ve bu süre içinde toplumun güvenini kazanan genel ağ sitelerini tercih edin.
● Genel ağ sitelerinin uzantıları da bu konuda bize bazı ipuçları verebilir. Devlet kurumlarına ait “gov” ya da eğitim kurumlarına ait “edu” uzantılı sitelerin daha güvenilir bilgiler içerdiğini unutmayın.

● Bilgiyi araştırırken tek bir bilgi kaynağına bağlı kalmayın. Bilginin birden fazla kaynakta aynı şekilde yer alıp almadığını kontrol edin.
● Paylaşılan bilginin ve verilen genel ağ sitesinin güncellenme tarihini kontrol edin. Bilgi güncel mi, içerik bilimsel mi yoksa popüler ögeler ve reklamlar içeriyor mu? Dikkat edin.
● Genel ağda bilgiler doğrudan veya dolaylı yollarla çeşitli kaynaklardan elde edilir. Bu yüzden genel ağ üzerinden ulaşılan bilgilerin kaynağına dikkat edilmelidir. “Söylenenlere göre...”, “Uzmanların belirttiği gibi...” ya da “Bilim insanlarının yaptığı son araştırmaya göre...” gibi kaynağı belirsiz haber ve bilgilendirmelere karşı şüpheyle yaklaşılmalıdır.

1
6
1
2
2
0
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.