Bununla beraber devlet, ilk kuruluş ve hazırlık çağında mülki ve idari kurullardan ziyade ordu teşkilatına muhtaçtır

Bununla beraber devlet, ilk kuruluş ve hazırlık çağında mülki ve idari kurullardan ziyade ordu teşkilatına muhtaçtır
Bununla beraber devlet, ilk kuruluş ve hazırlık çağında mülki ve idari kurullardan ziyade ordu teşkilatına muhtaçtır sözlerinden hareketle kalemiye ve seyfiye sınıfının önemi hakkındaki düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

Soru : İbn-i Haldun’un “Kılıç ile kalem, yani devletin askerî ve mülki teşkilat ve memur kadroları, devlet sahibinin devleti idare edebilmesi için bir vasıta ve alettir. O bu iki kuvvetin yardımıyla devletini idare eder. Bununla beraber devlet, ilk kuruluş ve hazırlık çağında mülki ve idari kurullardan ziyade ordu teşkilatına muhtaçtır.” sözlerinden hareketle kalemiye ve seyfiye sınıfının önemi hakkındaki düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

Ödev cevabı kısaca : İbn-i Haldun'un "Kılıç ile kalem" ifadesi, devletin başarılı yönetimi için askeri (seyfiye) ve idari (kalemiye) güçlerin birlikte önemli olduğunu vurgular. Başlangıçta askeri gücün daha etkili olduğunu savunarak devletin kuruluş aşamasında savunma ve güvenliğin kilit rol oynadığını ifade eder. Ancak zamanla, idari gücün (kalemiye) önemi artar ve devletin uzun vadeli istikrarını sağlama sürecinde merkezi bir rol oynar. İbn-i Haldun'un bu yaklaşımı, devletin hem askeri hem de idari güçleri etkili bir şekilde kullanmasının önemini vurgular.

1
1
1
2
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.