1. HABERLER

  2. TÜRKÇE

  3. Büyük Keşifler Metni Cevapları
Büyük Keşifler Metni Cevapları

Büyük Keşifler Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Büyük Keşifler Metni Sayfa 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Büyük Keşifler Metni Sayfa 180 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İnsanda merak duygusu olmasaydı ne olurdu?

Keşifler, icatlar yapılamazdı.

2. Keşif ve icat (buluş) arasındaki fark nedir?

Keşif, var olduğu bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır. İcat ise İlk defa yeni bir şey yaratmadır.

3. Bir uzay geminiz olsaydı nereye gitmek isterdiniz? Niçin?

 Güneş sistemi dışında keşfedilen dünya benzeri gezegenlere gitmek isterdim. Bu gezegenlerde yaşam var mı yok mu merak ediyorum.

Büyük Keşifler Metni Sayfa 184 Cevapları

1. ETKİNLİK

Metni okurken anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime grupları varsa bunların anlamlarını kullanıldıkları cümlelerden yola çıkarak tahmin ediniz. Daha sonra bu kelime ve kelime gruplarının anlamlarını Türkçe sözlükten, atasözleri ve deyimler sözlüğünden yararlanarak öğreniniz. Yeni öğrendiğiniz bu kelime ve kelime gruplarını kendi sözlüğünüze kaydetmeyi unutmayınız.

kalamar: Bir tür mürekkep balığı

kuzgun: Ötücü kuşlar takımının kargagiller familyasından, Kuzey Amerika’nın dağlık, fundalık yerlerinde bulunan, tüyleri siyah renkte olup mavi renkte parlayan bir tür kuş, karakarga

gezgin: Gezmek, tanımak, görmek, dinlenmek amacıyla geziye çıkan (kimse), gezici, gezmen, seyyah

2. ETKİNLİK

Sizce okuduğunuz metinde neden isimler koyu renkle yazılmıştır? İsimleri koyu renkle yazmak yerine daha başka neler yapılabilir? Yazınız.

Cevap: İsimler, okuyucunun dikkatini çekmek için koyu renkle yazılmıştır. Koyu renkle yazmak yerine altları çizilebilir, eğik yazılabilir ya da kırmızı, mavi gibi gibi dikkat çekici renkler ile yazılabilirdi.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. Metinle ilgili soruları cevapladıktan sonra bu etkinlikten neler öğrendiğinizi ifade ediniz.

1. Keşifler tarihi nasıl başlamıştır?

Cevap: İnsanlar verimli ve zengin toprakları, daha iyi yaşam olanaklarını merak edip aramaya başladıkları zaman keşifler tarihi başlamıştır.

2. İlk gezginler kimlerdir?

Cevap: Eski Mısırlılar, Fenikeliler ve Eski Yunanlar.

3. Afrika ne zaman keşfedilmiştir?

Cevap: 600’lü yıllarda keşfedilmiştir.

4. Vikinglerin dünya keşif tarihindeki yeri nedir?

Cevap: Vikingler doğudan batıya, kuzeyden güneye her yöne yelken açıp, İzlanda’yı ve Grönland’ı keşfetmişlerdir. Hatta Kuzey Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalılar onlardır.

5. İpek Yolu’na bu adın verilmesinin nedeni ne olabilir?

Cevap: Bu yol ticaret açısından değerli bir yoldur. İpek de çok değerli bir kumaş türüdür. Değerli olduğu için İpek Yolu’na bu isim verilmiş olabilir.

6. Dünya keşif tarihi açısından en önemli yıllar hangileridir? Bu yıllarda hangi keşifler yapılmıştır?

Cevap: 600’lü yıllarda Afrika, 800’lü yıllarda İzlanda, Grönland ve Kuzey Amerika, 1400-1600 yılları arasında Ümit Burnu, Amerika keşfedilmiştir.

7. Bilimsel amaçlı keşifleri kimler, nerelere yapmıştır?

Cevap: James Cook (Ceymis Kuk) Büyük Okyanus’a, Alexander von Humbolt (Aleksandır von
Humbolt) Güney Amerika’nın kuzeybatısına, Robert Peary (Rabırt Piriy) Kuzey Kutbu’na, Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) uzaya keşifler yapmışlardır.

8. Kutupların keşfi hangi yıllarda olmuştur?

Cevap: 1900’lü yıllarda olmuştur.

9. Uzayın keşfinde ilk adımı kim atmıştır?

Cevap: Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) atmıştır.

10. Keşifler olmasaydı ne olurdu?

Cevap: İnsanlar yeni yerler keşfetmemiş olurdu.

11. Keşifler, dünya tarihini nasıl etkilemiştir?

Cevap: Keşifler sayesinde insanlar yeni yaşam alanları, yeni yaşam kaynakları bulmuşlardır. Bu durum birçok yeniliğe yol açmıştır ve aynı zamanda savaşların da artmasına neden olmuştur.

12. Sizce metinde geçen en önemli keşif nedir?

Cevap:  Bence İspanyol gezgin Ferdinand’ın dünya çevresinde attığı tur en önemli keşiftir. Böylece Dünya’nın yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.

13. Keşif yapan insanların kişilik özelliklerini birkaç kelime ile anlatmanız gerekseydi hangi kelimeleri kullanırdınız? Niçin?

Cevap: Meraklı, azimli ve cesur. Çünkü bu özelliklere sahip olmayan insanlar yeni yerler keşfetmeye çalışmazlar.

Büyük Keşifler Metni Sayfa 185 Cevapları

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime ve kavram havuzundan ve yaptığınız araştırmadan da yararlanarak “Metindeki kâşiflerden hangisinin yerinde olmak isterdiniz? Niçin?” sorusunu cevaplayınız. Konuşmanız sırasında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya dikkat ediniz.

keşif – merak –  deniz – bilim – serüven – zorluluk – kâşif –  kıta – umut – yolculuk – gezgin – hayal

 

Sevgili arkadaşlar.

Şimdiye kadar kaşifler, meraklarını gidermek, yeni yerler keşfederek hayallerini gerçekleştirmek için denizler aşmışlar, kıtaları geçmişler, zorluk içinde, binbir serüven yaşayarak yeni yerleri keşfetmişler.

Dünyada keşfedilmeyen bir yerin olmadığı düşünülüyor. Bunu da gelişen teknoloji sayesinde biliyoruz. Peki dünyada keşfedilecek bir yer kalmadıysa yönümüzü uzaya çevirmemiz gerekmez mi?

Ben metindeki kaşiflerden Yuri Gagarin (Yuri Gagarin) yerinde olmak isterdim. Çünkü insanoğlu gün geçtikçe dünyaya çok büyük zararlar veriyorlar. Bir gün gelecek dünya yaşanmaz bir gezegen hale gelecek. Ben de uzaya çıkıp yeni bir yaşama alanı olacak yeni bir gezegen keşfetmek istiyorum.

Beni dinlediğin için teşekkür ederim.

5. ETKİNLİK

Uzayda bir keşif yolculuğu yapmak için bir ekip oluşturmanız gerekmektedir. Bu ekibi toplamak için dünyanın en çok satan gazetelerinden birine bir duyuru metni yazmaya karar verdiniz. Şimdi bu duyuru metnini aşağıya yazınız. Duyuru metninizi istediğiniz bir yabancı dille de yazınız. Bunun için okulunuzdaki arkadaşlarınızdan (yabancı dil bilen, göçmen, mülteci vb.) ve yabancı dil öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz.

 

UZAYDA NE OLDUĞUNU MERAK EDİYOR MUSUNUZ?

Bu merakınızı gidermek için ekibimize katılmaya ne dersiniz?

2020 yılında yirmi kişilik bir ekiple uzayın ilk insanlı uzun süreli keşfine çıkıyoruz. Meraklıysanız, sabırlıysanız, azimliyseniz, çalışkansanız, sağlığınız da yerindeyse ekibimizde size de yer var.

Başvurunuzu yollayın.

Büyük Keşifler Metni Sayfa 186 Cevapları

6. ETKİNLİK

a. Apollo 11’in Ay’a yolculuğunu anlatan bir hikâye yazınız. Hikâyenizi aşağıdaki taslağa göre oluşturunuz. Hikâyenizi yazarken yazım kılavuzu kullanınız. Hikâyenizde terimler dışında, yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız. Hikâyenizi yazmak için defterinizi kullanınız.

Zaman: Geçmiş zaman
Mekan: Amerika
Şahıslar: Ben, Öğretmenim
Kısaca olaylar: Ben çalışkan öğrenciyim, öğretmenim burs buluyor bana ben de uzay yolculuğu na çıkıyorum.
Hikâyemin serim bölümünde anlatacaklarım: Derslerde başarılı bir öğrenci olmam
Hikâyemin düğüm bölümünde anlatacaklarım: Burada öğretmenim beni bir bursluluk sınavına sokuyor ve ben Amerika’da okuma hakkı kazanıyorum. Orada okurken de Uzay yolculuğuna çıkıyorum.
Hikâyemin çözüm bölümünde anlatacaklarım: Sonuç bölümünde ise Ay’a ilk ayak basan Türk olarak Apollon’un ayak izleri önünde fotoğraf çektiriyorum.

UZAY’A BİR BİLET: ÇALIŞMANIN KARŞILIĞI

Okulda her zaman örnek gösterilen bir öğrenci idim. Bir gün öğretmenim beni yanına çağırdı. Bana hayran hayran bakıyordu. Bana bir burs sınavından bahsetti. Eğer kazanırsam Amerika’da okuyacaktım. Sınava çok çalıştım ve girdim. Bir ay sonra sonuçlar açıklandı. Kazanmıştım. Amerika’ya gittim. Orada daha fazla çalışıp üstüne de dil eğitimimi geliştirdim. Artık Nasa yana Uzay Araştırmaları Merkezi’nde çalışıyordum. Bir gün Uzay’a bir ekip gönderileceği haberini aldım. Gözlerime inanamamıştım. Çünkü gidecekler arasında benim de adım vardı. Yolculuğumuzun üçüncü gününde sonunda uzaya varmıştık. Ben hemen uzaya ilk çıkan Apollon’daki Neil Armstrong’un aya izinin olduğu yerde fotoğraf çektirmiştim. O gün dünyanın en şanslı Türk’ünün ben olduğumu düşündüm.

b. Yazdığınız hikâyeyi düzenleyiniz. Bu düzenlemede hikâyenizi yeniden okuyunuz. Hikâyenizde anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri, yazım ve noktalama hatalarını belirleyip düzeltiniz. Düzenlediğiniz hikâyeyi sosyal medyada paylaşınız.

Cevap: Düzeltmeyi sizler de yapabilirsiniz. Çünkü herhangi düzeltilecek bir yer yok.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

En sevdiğiniz ulaşım aracıyla (bisiklet, otomobil, otobüs, tren, hızlı tren, uçak, gemi, balon vb.) ilgili bilgiler toplayınız. Bu araçlarla ilgili kısa sunum planlayınız. Sunumunuzda görseller kullanınız. Sunuma hazırlanırken provalar yapınız. Sunum süreniz için öğretmeninizden bilgi alınız.

CevapBİSİKLETİN TARİHİ

Bisikletin ortaya çıkışı günümüzden 200 yıl önceye dayanır. 1817 yılında Alman Baron Karl von Drais modern bisikletin prototipini oluşturan iki tekerlekli aracı icat etti. Drais, aracını daha hızlı hareket edebilmek için kullandı. Binici pedal öncesi dönemde ayağını yerden iterek ilerliyordu. 26 Haziran 1819 yılında Von Drais tarafından patenti alınan aracı, Avusturya, Birleşik Krallık, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi pek çok ülkede popüler hale geldi. Drezin zamanla geliştirilerek bisiklete evrildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
10 Yorum