Buzulların oluşturduğu yer şekillerine nerelerde rastlanır
Kutuplara yakın yerlerde ve dağların yüksek kesimlerinde hava sıcaklığı düşük olduğu için, yıl içerisinde yağan kar erimeyerek birikir. Yıl boyu düşük sıcaklıktan dolayı erimeden geriye kalan karlara kalıcı kar ya da toktağan kar denir. Kalıcı karların başladığı yükseklik kalıcı kar sınırı olarak adlandırılır.
Kalıcı kar sınırı, enleme, yükseklik ve bakı durumuna göre değişmektedir. Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe kalıcı karların yükselti sınırı alçalır. Ekvator çevresinde kalıcı kar sınırı 5000-6000 metre iken, örneğin Orta Kuşak'ta bulunan Türkiye'de ortalama 3500-4000 metredir. Kutup dairelerinden sonra ise deniz seviyesine kadar iner.
Günümüzde buzulların kapladığı alan 15 milyon km2 kadardır. Yani yeryüzünün %10'u buzullarla kaplıdır. Buzulların yer yüzündeki dağılışı şöyledir.
- Antartika: 13 milyon km2 Oranı: % 85
- Grönland: 1,6 km2 Oranı: % 12
- Diğer sahalar: 0,4 km2 Oranı: % 3
Yeryüzünün farklı coğrafyalarında farklı iklim ve yeryüzü şekilleri nedeniyle farklı yer şekilleri meydana gelebilir. Dünyada kutuplar, buzullardan oluşmaktadır. Ana karanın buzul olduğu yerlerle birlikte olmadığı alanlar da bulunmasına rağmen iklim oldukça sert olduğu için etraf buzullarla kaplıdır. Buzulların varlığı yeryüzü şekillerinin oluşmasında kimyasal ve fiziksel etkenler oluşturur.
Buzulların oluşturduğu yeryüzü şekilleri de bulunmaktadır. Çökmeler, oluşumlar, kaymalar, sürüklenmeler, birikmeler gibi durumlarda farklı yeryüzü şekilleri meydana gelebilir. Buzulların oluşturduğu yer şekillerine daha çok Antarktika ve Grönland kıyılarında ve ana karasından görülmektedir. Çünkü buralar kutuplara yakın bölgeler ve kutupların kendisi olarak buzullarla kaplı olan alanlar olarak bilinmektedir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.