Ç ile başlayan kaç ilimiz var

Ç ile başlayan kaç ilimiz var
Türkiye'de Ç harfi ile başlayan kaç il vardır, Ç harfi ile başlayan illerimiz, Ç ile başlayan şehirler hangi bölgelerdedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye'de ''Ç'' harfi ile başlayan toplam 3 tane il bulunmaktadır. Bu iller aşağıdaki gibidir;

  • Çanakkale,
  • Çankırı,
  • Çorum

Ç ile başlayan illeri kısaca tanıyalım

Çorum, İç Orta Karadeniz Bölgesi'nde Çorum ilinin merkezi ve aynı isim ile merkez ilçesi olan şehir. Yerli halkın önemli bir bölümünü Türkmen/Çepniler oluşturur. Toprak sanayi ve makine imalat sanayi çok gelişmiştir. Orta Karadeniz Bölümü'nün iç kısmında yer almaktadır. Doğuda Amasya, güneyde Yozgat, batıda Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzeydoğuda Samsun, güneybatıda Kırıkkale ile çevrilidir.

Çankırı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde bulunan bir ildir. Kuzey ilçeleri Karadeniz Bölgesi'nde kalan il, kuzeyde Karabük ve Kastamonu, doğuda Çorum, güneydoğuda Kırıkkale, güneyde Ankara ve batıda Bolu illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.542 m²'dir.İl merkezinin denizden yüksekliği: 730 m.'dir.

Çanakkale, Kuzeybatı Anadolu'da, kendi adıyla anılan boğazın en dar kıyısında yer alan bir kenttir. Troya kalıntılarının bulunduğu ildir. Çanakkale ilinin, tıpkı İstanbul gibi hem Avrupa hem de Asya'da toprakları bulunur. İki kıta arasında ulaşım feribotlarla sağlanır. Çanakkale aynı zamanda her yıl yapılan yüzme yarışmalarının bitiş noktasıdır. Bu organizasyonun kökeni İngiliz şair Lord Byron'un efsanevi yüzücü Leander'in hikâyesine özenerek 1810'da bu yüzüşü gerçekleştirmesinden gelir. Truva filmindeki "ahşap at" şehrin sahilinde halen sergilenmektedir.

Ç harfi ile başlayan iller hangi bölgelerde

Karadeniz bölgesinde olan iller, Çorum
Marmara bölgesinde olan iller, Çanakkale
İç anadolu bölgesinde olan iller, Çankırı

294
81
159
112
65
120
90
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum