Çabuk parlayan, çabuk söner

Çabuk parlayan, çabuk söner
Çabuk parlayan, çabuk söner atasözünün anlamı, çok kısa bir sürede olan bir gelişmenin sürekli olamayacağını anlatır.

İnsanın yüzünü güldüren her iş mutlaka bir emek ve süre ister. Tesadüfen ve hak edilmeden oluveren yada elde edilen şeyler insanın elinden gene aynı hızla çıkar. Bazı insanlar vardır ki bir olay karşısında çok çabuk öfkelenip kızarırlar. Ancak öfkelenip kızdıkları gibi de çabuk sakinleşirler.

Bazı insanlar hak etmedikleri hâlde, kimi yolları kullanarak, yasa ve kurallara uymaksızın önemli mevkilere, makamlara çok kısa zamanda gelirler; ancak o görevin ehli, o makamın adamı olmadıkları anlaşıldığında da çabucak o yerden uzaklaştırılırlar.

Bu atasözümüz iki anlama da gelebilir. Birincisin­den, çabuk öfkelenenlerin çabuk sakinleşebileceği anlamı çıkarılabilir. Ama asıl anlamı; emek çekme­den, torpil ve yasa dışı yollarla, ya da rastlantı sonucu önemli bir makama gelenler içindir. Onlar, görevlerinde ehil olmadıkları için başarılı olamazlar. Haksız olarak gelmişlerse; çabuk fark edilip, yeterli olmadıkları o makamdan uzaklaştırılırlar. Yani uzun süren başarı yoğun emekle elde edilir…

5
4
5
5
5
5
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.