Çalıkuşu romanının kısa özeti

Çalıkuşu romanının kısa özeti
Reşat Nuri Güntekin tarafından kaleme alınmış olan Çalıkuşu romanı en ünlü romanlardan birisidir.

Çalıkuşu kitabı konusu ve anafikri

Çalıkuşu kitabının konusu kitabın ana karakteri olan Feride, yabancı bir şehire ve yabancı bir otele gider. Otelde ise kendi genç kızlık dönemlerini anlatır. Çalıkuşu kitabının ana fikri eğer ortada gerçek bir aşk söz konusu ise araya kimler girerse girsin bu aşka kimse engel olamaz.

Çalıkuşu kitabını kim yazmıştır

Çalıkuşu kitabının yazarı ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin'dir.

Çalıkuşu romanının namını duymuş ancak okuma fırsatı bulamamış olan kişiler roman hakkında ön bilgi istediklerinden dolayı sizlere bu eşsiz eseri tanıtmak adına çalıkuşu roman özeti hakkında bilgi vereceğiz. Kısa özet roman hakkında ciddi oranda bilgi almanızı sağlayacaktır.

Ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin Beyin unutulmayan eserler içerisine giren, üzerinde çok uzun zaman düşündükten sonra kaleme almış olduğu romanı Çalıkuşu Feride kişiliği üstünde yoğunlaşan bir romandır. Aşırı derecede beğenilmesinden dolayı bu roman ile alakalı diziler ve filmler yapılmış olsa da maalesef kitaptaki lezzeti verememiştir.

Feride henüz 2,5 yaşlarındayken annesinin ağır esenlik problemleri başladı, babası ise Musul’da vatan bekasını korumak adına canını dişine katarak askeri görevini icra etmekteydi. Anası yaşamını kaybedince babası Feride’nin yalnız kalmaması adına Feride’yi alarak İstanbul iline babaannesi ve teyzesinin yanına götürdü ve orada hayatının geri kalanını geçirmesini istedi. Amma velakin talihsizlik Feride’nin peşinden İstanbul iline kadar geldi ve o daha 9 yaşlarındayken babaannesini de yitirdi. Bunun üstüne Feride Fransız yatılı mektebinde eğitimine devam etmeye başladı. Oldukça haşarı ve afacan olduğundan arkadaşları ona Çalıkuşu lakabını taktılar. Doğrusunu söylemek gerekirse Feride’nin bu lakabın hakkını verdiğini söyleyebiliriz.

Yaz aylarında teyzesinin konağına giderek buradan zaman geçiren Feride, çok sevdiği teyzesinin büyük erkek çocuğu Kamuran ile hiç anlaşamıyor ve devamlı onunla gönül kırıcı düzeylere ulaşan bir şekilde dalga geçiyordu. Feride büyüyüp güzel bir kız haline geldikçe Kamuran’ın ona karşı duyguları çoğalmaya adım atar ve devamlı yatılı okuduğu eğitim kurumunda Feride’yi ziyaret eder. Akraba fertleri de bu vaziyetten haberdardır ve dedikoduları önlemek adına ikisini nişanlamaya karar verirler.

Ayrıca Kamuran’ın Avrupa’ya gitmesi icap eder ve Kamuran’ın dönüşünde düğünün yapılmasına karar verilir. Kamuran Avrupa’da geçirdiği 4 yılın ardından döner ve bir gün Feride ile zaman geçirmek adına haberleşirler. Feride, önce gider ve Kamuran’ı beklerken kendini arayan bir bayan gelir. Feride, hanımı bahçeye çağırır ve bir bankın üstüne oturup neden geldiğini söylemeye başlar. Bu bayan, Feride’ye Kamuran’ın başka bir hanımla ilişkisi bulunduğunu, bu hanımefendinin rahatsız olduğunu ve şayet aradan çekilirse hanımefendinin yaşamının kurtulacağını söyler. Delil olarak da Kamuran’ın el yazısı ile bu hanıma yazılmış estetik laflarla dolu olan mektubu verir ve okumasını ister.

Feride bu vaka üstüne tez zamanda ilgili yerden koşar adımlar ile uzaklaşır ve Anadolu’nun ıssız bir köşesinde öğretmenliğe adım atar. Kamuran’dan gelen hiç bir mektubu okumadan ateşe atıp duygularına mani olmak adına yakar.

Ayrıca tanıştığı Hayrullah Bey ile sahte bir evlilik yapar. Yaşanılan uzun olaylardan sonrasında tekrar Hayrullah Bey yardımıyla Kamuran’la birleşir ve sevinçli bir yaşam sürerler. Sonu güzel biten nadir Türk romanlarından birisi olmasından ötürü bu romanı kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Çalıkuşu Karakterleri

  • Feride
  • Kamran
  • Hayrullah Bey
  • Munise
  • Müjgan
  • Hatice Hanım

5
21
15
7
5
7
17
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.