Çalışmalar ile bilim dünyasına yön veren bilim insanlar

Çalışmalar ile bilim dünyasına yön veren bilim insanlar
Gelin şimdi yaptığı çalışmalar ile bilim dünyasına yön veren bilim insanlarından bazılarını birlikte öğrenelim.

El-Cezeri 12 ve 13. yüzyıllarda yaşamış ve günümüzde otomasyon olarak bilinen bilimin temellerini atmıştır. Fikirlerini de “Kitabü’l-Hiyel” diğer bir adıyla “Hayaller Kitabı” adlı eserinde toplamıştır. O, buluşlarını resim ve çizimlerle (Görsel 4.10) detaylı biçimde açıklamış bir ustadır. El-Cezeri, bilim ve sanatı birleştirerek düşüncelerini ifade etmiş ve günümüze kadar gelen eserler bırakabilmiştir. El- Cezeri’nin en önemli özelliği hayal gücü ve üretkenliğini kullanarak bunları sanat yoluyla ifade edebilme becerisine sahip olmasıdır.

Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinsi) Sezgisi güçlü, hayal gücü yüksek, meraklı ve sentezci bir bilim insanı olan Leonardo da Vinci 1452-1519 yılları arasında yaşamış; resim, mimari, mühendislik ve tıp gibi farklı alanlarda çalışmıştır. Leonardo da Vinci doğada var olan düzeni fark etmiş; su dalgalarından ağaç, hayvan ve insan gövdelerine kadar pek çok unsuru gözlemlemiştir. Döneminde tıp bilimine temel olan çizimleri günümüzde hâlâ kullanılmaktadır.

Gazi Yaşargil Tıp alanında yaptığı çalışmalar ile insanlığa büyük bir katkı sağlayan bilim insanlarımızdan biri de Gazi Yaşargil’dir. Her konuyu araştıran, soru soran, sebep sonuç ilişkilerini irdeleyen özelliği ile dikkat çeken Yaşargil, disiplinli çalışmasıyla önemli başarılara imza atmıştır. Mikrocerrahi alanında yaptığı çalışmalar ile gerek ülkemizde gerekse yurt dışında pek çok ödüle layık görülmüştür.

Marie Curie (Meri Küri) Polonya asıllı kimyager ve fizikçidir. Madam Curie olarak da bilinir. Gençlik yıllarında yaşadığı Varşova’da ilk ve orta eğitimini tamamladı. Marie, 1904 yılında doktorasını vererek Fransa’da, gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın oldu. Aynı yıl radyoaktivite konusundaki araştırmalarından dolayı, kocası ve Becquerel (Bekihuel) ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü’nü alarak tarihte Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu. 1908’de Sorbonne’daki ilk kadın profesör de oldu. 1911 yılında radyum ile polonyumun keşfi ve araştırmadaki rolünden dolayı Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Böylece tarihte iki Nobel ödülüne sahip ilk kişi oldu. Hâlen iki Nobel ödülüne sahip tek kadındır.

Bilim insanlarının yaşamlarıyla ilgili bilgileri okudunuz. Bizler de soru soran, araştıran, keşfeden, gözlem yapan, olaylarla ilgili yorumlarda ve tahminlerde bulunan, kanıta dayalı düşünebilen ve farklı bakış açılarına sahip bireyler olabiliriz. Böylece araştıran, eleştiren, inceleyen, günlük yaşamda karşılaştığı problemleri çözmede bilimsel metodu kullanabilen, dünyaya bir bilim insanının bakış açısıyla bakabilen insanlar olabiliriz.

1
3
1
3
7
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.