Cami ne kadar büyük olsa imam gene bildiğini okur

Cami ne kadar büyük olsa imam gene bildiğini okur
Cami ne kadar büyük olsa imam gene bildiğini okur atasözünün anlamı, bir toplulukta çok kişi ve fikir olsa da karar verme yetkisine sahip kimseler, kendi bildiklerini uygularlar anlamında bir söz.

Bir toplulukta fazla kişi bulunduğundan dolayı bu kişilerin aynı zamanda çok fazla fikri de bulunur. Fakat karar verme yetkisi her daim o toplumunun yöneticisine aittir ve kendi bildiklerini uygularlar. Aynı şekilde bir kişi bir şey yapmadan önce her ne kadar çevresinden fikir alırsa alsın sonuç olarak her zaman kendisinin istediği şeyi uygular.

Bir toplulukta çok kişi ve fikir olsa da karar verme yetkisine sahip kimseler, kendi bildiklerini uygularlar. Aynı şekilde çevrenin önerileri ne olursa olsun, insan genelde istediğini ve bildiğini yapar.

Cami ne kadar büyük olursa olsun imam bildiğini okur atasözünün hikayesi

Güzel sesli bir müezzin küçük bir mesci­din hocalığına atanır.

Okuduğu ezanlar, verdiği vaazlar herke­sin öyle hoşuna gider ki bir süre sonra mescit dolup taşmaya başlar. Başka mahallelerden de onu dinlemeye gelenler olunca dolar taşar mescit. Çoğu insan dışarıda ve ayakta kalır.

Bu durum karşısında, güzel sesli imam daha büyük bir camiye atanır.

Herkes bu kez imamın atandığı yeni ca­miye koşar. Onu ilk kez dinleyenler memnun­dur ama ilk baştan beri onu dinleyenler biraz hayal kırıklığına uğrar. Bunlardan biri bir gün yanındakine:

“Cami büyüdü, cemaat büyüdü; bizim hoca hâlâ aynı şeyleri konuşuyor,” diye hoş­nutsuzluğunu belirtince onlara kulak veren ih­tiyarlardan biri adama dönüp şu karşılığı verir:

“Cami ne kadar büyürse büyüsün imam bildiğini okur!”

428
46
141
47
96
111
212
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.