Camide hangi bölümlerin yer alır

Camide hangi bölümlerin yer alır
Bir camiye giderek veya bir büyüğünüze sorarak camide hangi bölümlerin yer aldığını öğreniniz. Bir camide hangi bölümler vardır kısaca bu konuda sizlere bilgiler vereceğiz.

İslam, ibadetlerin yerine getirilmesinde ihtimam gösterilmesini isteyen ve bunu yaşamak gerektiğini söyleyen bir dindir. Bu durum mimarinin de İslam’a göre şekillenmesini sağlamıştır. Farklı kültürlerin milli unsurlarını taşısa da çoğu ortak noktasıyla mimari İslam ölçüleriyle ortaya konmaya çalışılmıştır.

Mimarimizde önemli bir yeri olan camilerde bulunan bölümler, şadırvan, lavabo, dış mahfiller olarak son cemaat yerleri, namaz kılınan ana yer, kürsü, minber, mihrap, müezzin mahfili, fevkane denen üst namaz kılma bölmeleridir. Bununla beraber, kubbe ve diğer kubbeler, minare ya da minareler şeklindedir. Büyük camilerde bu bölümler daha da artmaktadır.

Caminin iç bölümleri aşağıdaki gibidir;

  • Minber
  • Mihrap
  • Mahfil
  • Vaaz kürsüsü

Caminin dış bölümleri aşağıdaki gibidir;

  • Kubbe
  • Minare
  • Şadırvan
  • Şerefe

Mimarimizde önemli yeri olan camilerde şu bölümler bulunur;

Minare: Caminin bitişiğinde, ezan okumak ve ezanı civara duyurmak için ince bir kule şeklinde bir veya birkaç şerefesi bulunan yüksek yapı.

Minber: Camilerde üzerine hatibin çıkıp hutbe okunmasına mahsus merdivenli yüksek kürsüye denir.

Mihrap: Cami, mescit ve namazgahlarda kıble istikametini gösteren ve imamın cemaat önünde durarak namaz kıldırdığı yere denir.

Şadırvan: Abdest almak için inşa edilmiş bölüm. Caminin avlusunda bulunan abdest almak için yapılmış yerlerdir.

Vaaz kürsüsü: Camide hatibin cemaate vaaz vermek için çıkıp oturduğu yüksekçe yer. Camilerde vaaz kürsüsü genellikle sol tarafta bulunur.

Şerefe: Minareleri saran ezan okuma yerine şerefe denir. Şerefeye minarenin içindeki yer alan merdivenler sayesinde çıkılır. Minarelerde çoğunlukla bir şerefe yer alır.

Alem: Minarenin tepesine yerleştirilen hilâl (ay) biçimindeki tepeliğe alem adı verilir.

Mahfil: Müezzinlerin, son cemaat kısmındaki, namaz kılanlara, imamın tekbirlerini yineleyerek, cemaate uymalarını sağlamak için, caminin arka bölümünde yer alan kısımdır.

77
172
849
54
225
40
256
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum