Çanakkale cephesi komutanları kimledir

Çanakkale cephesi komutanları kimledir
Çanakkale cephesi komutanları kimledir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Çanakkale cephesi komutanları kimledir

Mustafa Kemal, Çanakkale Cephesi’nde önce 19. Tümen Komutanı sonra Anafartalar Grup Komutanı olarak görev yapmıştır.
Enver Paşa, dönemin Harbiye Nazırı olarak askerî harekâtların yönetilmesinde görev almıştır.
Otto Liman von Sanders, 1913’te Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Alman Askerî Misyon Başkanlığı görevine getirilmiştir. Aynı yıl Alman ordusunun Osmanlı birliklerine eğitim hizmeti ve lojistik destek vermek amacıyla oluşturduğu komisyona başkan olarak atanmıştır. 24 Mart 1915’te 5. Ordu Komutanı sıfatıyla Enver Paşa’nın teklifi üzerine Gelibolu’ya gönderilmiş ve Çanakkale Savaşlarını yönetmiştir.
Cevat (Çobanlı) Paşa, 1914’te Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanlığı görevine atanmış, katıldığı deniz ve kara muharebelerinin zaferle sonuçlanmasında büyük rol oynamıştır
Esat (Bülkat) Paşa, Çanakkale Cephesi’nde Kuzey Grubu Komutanı olarak görev yapmış ve özellikle Gelibolu savunmasında çok önemli yararlılıklar göstermiştir.
Fevzi (Çakmak) Paşa, Çanakkale Cephesi’nde 5. Kolordu Komutanlığı yapmış, Mustafa Kemal’in 16 Aralık 1915’te cepheden ayrılması üzerine vekâleten Anafartalar Grubu Komutanlığına getirilmiştir.
Ali Fuat (Cebesoy) Paşa, İtilaf Devletleri’nin 25 Nisan
1915’te Çanakkale’de karadan çıkarma harekâtını başlatması üzerine komuta ettiği 25. Tümen ile Çanakkale’ye çağrılmış, Bolayır bölgesinde savunma yapmıştır.
Kazım (Karabekir) Paşa, 14. Tümen Komutanlığına atanarak Çanakkale’ye gönderilmiş, Seddülbahir’de başarılı bir savunma gerçekleştirmiştir.

0
1
1
1
3
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.