Çanakkale Savaşları sırasında büyük başarılar göstermiş kimleri biliyorsunuz

Çanakkale Savaşları sırasında büyük başarılar göstermiş kimleri biliyorsunuz
Çanakkale Savaşları sırasında büyük başarılar göstermiş kimleri biliyorsunuz, bunlarla ilgili bilgileri nerelerden öğrendiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çanakkale Savaşları sırasında başarılar göstermiş kişiler

  • Mustafa Kemal Atatürk
  • Seyit Onbaşı
  • Mehmet Onbaşı
  • Nezahat Onbaşı

Yaptıkları başarılar

1. Mustafa Kemal Atatürk: Liderlik ettiği 57. Alay ile birlikte Arıburnu çıkarması yapan Anzakları püskürtmüş, önlemiştir.

2. Balıkesir’in Havran ilçesinde dünyaya gelen Seyit Ali yoksul bir ailenin oğluymuş. Osmanlı İmparatorluğu ordusuna katılarak Balkan Savaşları’nda savaşmış. Çanakkale Savaşı sırasında topçu eri olarak gösterdiği kahramanlıklar dilden dile yayılmış.

İtilaf Devletleri donanmasına karşı yapılan bombardıman sırasında top mermisini kaldıran vincin parçalanması üzerine Seyit Ali, 276 kilo ağırlığındaki mermiyi sırtlamış ve topun ağzına yerleştirmiş. Yaptığı top atışlarıyla İngiliz gemisi Ocean’a ağır hasar vermiş ve olaydan sonra Onbaşı rütbesine yükselmiş.

Çanakkale Savaşı’nda yaralanarak hastaneye sevk edilen Seyit Onbaşı, savaşın zaferle sonuçlandığını tedavisi sırasında öğrenmiş.

3. Mehmet Onbaşı, İngilizlerin Seddülbahir çıkarmasını 20 kişilik birliği ile karşı koymuştur.

4. Nezahat Onbaşı, Çanakkale Cephesi 70. Alay Komutanı Hafız Halit Bey küçük kızı Nezahat’i bırakabileceği kimsesi olmadığı için kendisiyle birlikte cepheye götürmüş. 8 yaşında cepheyle tanışan Nezahat savaşın ortasında büyümüş. Küçük yaşta ata binmeyi ve silah kullanmayı öğrenen Nezahat 12 yaşındayken Onbaşı rütbesine layık görülmüş.

Babasıyla birlikte cephe cephe dolaşan Nezahat Onbaşı, Kurtuluş Savaşı, Konya Ayaklanması, Birinci İnönü Muharebesi, İkinci İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ve Gediz Muharebeleri’nde görev almış. İsmet Paşa tarafından Kurmay unvanı alan Nezahat Onbaşı ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılmış.

467
443
460
450
449
449
448
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.