Canlı küre (Biyosfer) nedir

Canlı küre (Biyosfer) nedir
Canlı küre (Biyosfer) nedir, ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atmosfer, su küre ve taş kürenin bir arada bulunduğu ve içinde canlıların olduğu doğal ortama canlı küre (biyosfer) denir. Biyosferde bitkilerin oluşturduğu fitolojik çevre, hayvanların oluşturduğu zoolojik çevre ve insanların oluşturduğu insan çevresi bulunmaktadır. Kuşkusuz bu ayrım teoriktir. Gerçekte çevre, doğal ve beşerî unsurların oluşturduğu bir organizasyondur. Bu sistemler birer yaşama birliği olup ekosistem terimi ile de ifade edilmektedir. Bütün ekosistemler bir denge hâlinde varlığını sürdürür. Devamlılık en önemli unsurdur. Ekosistemlerdeki bitki ve hayvanların cinsini ve türce zenginliğini belirleyen en önemli unsur iklim koşullarıdır.

Biyosfer : Canlıların havada, karada ve suda yaşadığı kabul edilen ve canlı küre olarak bilinen 16-20 km kalınlığındaki tabakadır. Biyosferin atmosfer içindeki yüksekliği 10000 m’ye ulaşır. Bu yükseklikten öte bakteri ya da mantar sporlarına rastlanmamıştır. Yerde yaşayan kara hayvanları için biyosfer 6500-6800 m, yeşil bitkiler için 6200 m yüksekliğe kadar çıkabilir. Denizin altında ise 5000 m derinlikte canlıların yaşadığı saptanmıştır.

11
4
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.