Canlılar kendine benzer bireyleri nasıl meydana getiriyor olabilir

Canlılar kendine benzer bireyleri nasıl meydana getiriyor olabilir
Canlılar kendine benzer bireyleri nasıl meydana getiriyor olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Üreme bir canlının kendine benzer yeni bir canlı oluşturmasıdır. Üremenin gerçekleşmesi için yumurtanın çekirdeği ile spermin çekirdeğinin birleşmesi gerekir. Bu olaya döllenme adı verilir. İnsanlarda ergenlikten itibaren üreme ana hücrelerinde meydana gelen mayoz bölünme ile üreme hücreleri oluşmaya başlar. Üreme hücreleri sayesinde anne ve babaya ait kalıtsal özellikler sonraki nesillere aktarılır.

Canlılar kendine benzer bireyleri üreme ile meydana getirir. Üreme sayesinde canlılar nesillerini devam ettirir ve kendilerine benzer bireyler meydana getirir.

Canlılarda üreme iki çeşit meydan gelir bunlar;

  • Eşeyli Üreme
  • Eşeysiz Üreme

Kısaca açıklayacak olursak ;

Eşeyli üreme, üreme hücreleri olan sperm ve yumurtanın birleşmesi sonucu meydana gelen üreme çeşididir. Ayrıca sperm ve yumurta hücresinin birleşmesine döllenme adı verilir. Döllenme sonucunda yeni bir hücre oluşur bu hücreye ise zigot adı verilir. Eşeyli üremenin farklı çeşitleri vardır bunlar;

  • Tohumla çoğalma
  • Yumurta ile çoğalma
  • Doğum ile çoğulma

Eşeyli üreme ile meydana gelen yavrular kalıtsal olarak kendilerini oluşturan yumurta ve sperm ile birebir aynı değildir. Kendisini meydana getiren yumurta ve sperm hücresine benzerlik gösterir. Üremenin genel sonucu olarak neslin devamı sağlanırken, eşeyli üreme sayesinde meydana gelen yeni yavruların farklı kalıtsal yapıları sayesinde, kalıtsal çeşitlilik sağlanmış olur.

Eşeysiz üreme; hücrenin üreme hücresi olmadan çoğalması ile meydana gelen üreme olayıdır. Eşeysiz üreme sonucunda bölünen hücre ile aynı kalıtsal yapıda yeni hücre meydana gelmektedir. Eşeysiz üremenin dört çeşidi vardır. Bunlar;

Bölünerek Üreme

  • Tomurcuklanarak Üreme
  • Rejenerasyonla Üreme
  • Vejetatif Üreme

Bu üreme şekilllerinden vejetatif üreme şekli sadece bitkilerde görülür iken diğer eşeysiz üreme şekilleri hayvanlarda görülmektedir.

4
67
2
3
39
5
16
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.