Çaydanlıkta oluşan kireçlenmeyi gidermek için neler yapılabilir

Çaydanlıkta oluşan kireçlenmeyi gidermek için neler yapılabilir
Çaydanlıkta oluşan kireçlenmeyi gidermek için neler yapılabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Asit, baz ve tuzlar da bu bileşik sınıflarından bir tanesidir. Asitler ve bazlar, arasında tepkimeler meydana gelmektedir. Tuzlar da asit ve baz gibi gruplardan bir tanesidir. Doğada bulunan maddelerin büyük bir kısmı, tuz bileşikleri halinde bulunmaktadır.

Günlük hayatımızda gördüğümüz üzere sert su kullanılan bölgelerde çaydanlık vb. mutfak eşyalarında biriken kireç tabakasını oluşturan yapı kalsiyum ve magnezyum tuzlarıdır.

Çaydanlık ve su ısıtıcılarındaki bu kireç tabakası suyun tadına etkimektedir. Bu kapsamda belirli aralıklar ile yok edilmesi gerekmektedir. Bu kireç tabakasının giderilmesi adına tuz ruhu ve kezzap gibi asidik kimyasallar kullanılmaktadır. Buna karşın bu kimyasalların da aşırı veya dikkatsiz kullanılması sakıncalıdır. Bu temizleme sürecinde çaydanlığın üretildiği metalin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Özellikle bakır çaydanlıklarda hidroklorik asit içeren bir kireç çözücü kullanılabilir.

İki yöntem uygulanabilir.

BİRİNCİ YÖNTEM 

Çaydanlığınızın içine bir miktar su koyun. Daha sonra bu suyun içine 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Çaydanlığı bu şekilde ocağın üzerine alarak kaynatın. Bu işlem sayesinde çaydanlığınızda bulunan kireçler yok olacak ve çaydanlığınız yeni gibi olacaktır.

İKİNCİ YÖNTEM 

Eğer sirke kullanmak istemezseniz bu işlemi limon tuzu kullanarak da yapabilirsiniz. Yine çaydanlığın içine bir miktar su koyun ve içine limon tuzunu ekleyin. Daha sonra çaydanlığı ocağın üzerine alın ve suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra suyu dökerek çaydanlığın içini bulaşık deterjanı ve bulaşık süngeri ile temizleyin.

Limon tuzunu çaydanlığın dış yüzeyini temizlemek içinde kullanabilirsiniz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.