Cebirsel ifadelerde genellikle değişken olarak x harfinin kullanılmasının nedeni

Cebirsel ifadelerde genellikle değişken olarak x harfinin kullanılmasının nedeni
Cebirsel ifadelerde genellikle değişken olarak x harfinin kullanılmasının nedeni hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Matematikte, cebirde bilinmeyen yerine hep X kullanılmasının sebebi Cebirin Araplar tarafından geliştirilmiş olmasıdır. İlk Cebir kitabı olan ve El-Harezmi tarafından yazılan “El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” kitabında bilinmeyen yerine el-Şeylan yazılıydı ki “bilinmeyen şey” anlamına geliyordu. Bu kitap İspanyolcaya çevrilirken “Ş” yerine “Kai” harfi kullanıldı. Bu kaynaklar latinceye çevrilirken X olarak çevrildi.

Kelimenin ilk harfi olan Sheen, Türkçe de ş harfine benzer. Ancak bu sesin Avrupa dillerinde karşılığı yoktur. Ortaçağın bu kaynaklarını tercüme etmekle görevli bilginleri doğal olarak bu harfi İspanyolcaya çeviremedi. Bu yüzden bulabildikleri en yakın sesi kullandılar: Χ (chi) harfiyle temsil edilen klasik Yunancadan “ch” sesi. Daha sonra, bu metinler günün ortak Avrupa dili olan Latince ‘ye çevrildiğinde, çevirmenler basitçe Yunanca Χ yerine çok benzer görünen Latince X’i kullanmaya başladılar. Eserler Latince yayınlandıktan sonra, X harfi matematik kitaplarında yerini almaya başladı.

1122
566
2441
322
337
569
1823
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.