Çekirge nedir

Çekirge nedir
Çekirge ve yer, çekirgeler nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler, çekirgeler hakkında ansiklopedik bilgi kısa özet verecek olursak.

Çekirge sürüsü yaşamı nasıldır

Çekirge, sıçrayıcı tür hayvanlardandır.Çekirgeler, özellikle sıcak çöllere yakın yerlerde tarıma büyük zarar verir. Türkiye’de çekirgeden zarar gören kesimler Güney Anadolu ve Trakya’dır. Çekirgeler zengin bitki örtülü ülkelere yaptıkları dehşet verici göçlerle ünlüdür.

Anadolu’da yaşayan çekirgeler türlerine göre, 4-5 cm arasında değişen büyüklüklerde değişmektedir. Bilinen en küçük çekirge türü 2 cm olup şimdiye kadar tespit edilen en büyük çekirgelerin boyları 20 cm kadar olup, özellikle göçmen çekirge türlerinin diğerlerine göre 5 – 10 cm daha büyüktür.

Kümeler halinde bırakılan yumurtalardan ilk yağmurlardan hemen sonra çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır. Yavrular erginleşip kanatlanınca göçün hızı daha da artar: karabulut gibi göç eden çekirge sürüsü indiği yerdeki bitkileri kısa sürede yer ve bitirir. Sıcak mevsimin sonunda dişiler bulundukları yerde yumurtlar; daha sonra erginler kalabalık topluluklar halinde ölür ve bu defa da cesetleri hastalıklara yol açar.

Çekirgeler ne yer

Çekirgeler otçul hayvanlar oldukları için bitki türleriyle beslenirler. Çiftliklere ve tarlalara zarar verebilecek kadar çok yemek yerler. Özellikle tahıllarla beslenmeyi sevdikleri için pek çok ürünü tüketerek hayatta kalırlar.

Çekirgelerin yemeklerinin başında buğday ve mısır gelse de kültür bitkilerini de tüketebilirler. Meyve fidanları, bitki kökleri ve sapları, filizlenen sebzeler onların besinleri arasındadır. Ayrıca tütün fidelerini de sık sık tüketirler.

Pamuk ve pancar çekirgelerin yediği besinler arasındadır. Bu nedenle nemli ve sıcak bölgelerde sık sık pamuk tüketirler. Ayçiçek, buğday ve mısır tarlaları başta olmak üzere kendilerine uygun yaşam alanlarında kalmayı severler. Ancak ömürleri çok uzun olmadığı için uzun seneler boyu zarar veremezler.

Çekirgelerin şaşırtan özelliklerinden biri açlığa dayanamamalarıdır. Zor durumda kaldıklarında atların yelelerini ve kuyruğunu yiyebilirler. Bu nedenle çiftlik alanlarında görüldüğünde bitki ve hayvanları korumak adına hemen ilaçlama yapılması gerekir.

3
3
0
6
10
6
17
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.