Celâli İsyanları’nın çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur, Celâli İsyanları Anadolu’da hangi olumsuzluklara neden olmuştur

Celâli İsyanları’nın çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur, Celâli İsyanları Anadolu’da hangi olumsuzluklara neden olmuştur
Celâli İsyanları’nın çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur, Celâli İsyanları Anadolu’da hangi olumsuzluklara neden olmuştur konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Büyük Kaçgun
1593-1606 Osmanlı-Avusturya savaşlarında, tımarlı sipahi yerine tüfekli piyade kullanılması gereği dolayısıyla yeniçerilerin sayısı artırıldı. Anadolu’dan başıboş köylülerden ücretle tüfekli sekban ve saruca askeri yazılmaya başlandı. Barış dönemlerinde sekban askerine gereksinim kalmadığından ücret alamayan, eli tüfekli yeniçeri subayları kumandasında örgütlenmiş, “Celâli” denen bu gruplar, Anadolu’da halkı haraca kesmeye ve her yana saldıralara başladılar. Tımarı yetmeyen veya elinden alınan sipahiler de bu soyguna katıldı. İşte Anadolu’yu kasıp kavuran Celâli haydut grupları bu yolla ortaya çıktı. Bu amansız soygun ve katiller yüzünden köylüler kitle hâlinde kaçmaya başladılar. Bu olay Anadolu tarihinde “Büyük Kaçgun” diye anılır. Halil İNALCIK, Osmanlı Uygarlığı C 1, s.133-134
• Celâli İsyanları’nın çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
• Celâli İsyanları Anadolu’da hangi olumsuzluklara neden olmuştur?

Ödev cevabı kısaca :
Celâli İsyanları’nın çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
Cevap: Celâli İsyanları’nın çıkışında, tımarlı sipahi yerine ücretli tüfekli piyadenin tercihi ve barış dönemlerinde bu askerlerin ücret alamaması etkili olmuştur.

Celâli İsyanları Anadolu’da hangi olumsuzluklara neden olmuştur?
Cevap
: Celâli İsyanları, Anadolu’da kaos yaratmış ve köylülerin kitleler halinde kaçmasına, “Büyük Kaçgun” olayına neden olmuştur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.