Çeldiriciler

Çeldiriciler
İlk etapta sınav sorularını hazırlamak için nasıl bir sınama olacağına karar verilmelidir.

Normalde test dendiğinde sadece çoktan seçmeli testler aklımıza gelir fakat seviye belirleme için yapılan tüm uygulamalara (ister yazılı olsun ister çoktan seçmeli) test denmektedir. Öğrencinin kazanmasını istediğimiz hedefler doğrultusunda bunlardan hangisinin yapılacağına karar verilir. Bilişsel becerilerini yoklama adına yapılan sınavlar öğrencinin seviyesine uygun hazırlanmalıdır. Yazılı sınav soruları açık uçlu sorular olmalıdır, evet hayır diye ya da tek cümlede cevap vereceği sorular olmamalıdır. Bu tür sınav soruları öğrencinin kendini ifade etmesini sağlayacak test türleri olduğundan yazmasına fırsat verilmelidir. Genellikle açıklayız türü kelimelerle bitmelidir. Çoktan seçmeli test türlerinde ki sınav soruları ise açık, anlaşılır olmalıdır. Tek cevaplı sorular olmalıdır. Öğrenciyi şüpheye düşürecek, kavram yanılgısına sebep olacak sorular olmamalıdır. Çoktan seçmeli soruların cevap seçenekleri ne çok uzun ne de çok kısa olmamalıdır. Mümkün mertebe eşit uzunlukta olmalıdır. Çoktan seçmeli soruları zor kılan çeldiricilerdir. Bir sorunun çeldiricisi ne kadar sorunun cevabına yakınsa, o soru o kadar zor demektir. Çoğu kez yaşamışsınızdır, üç seçeneği eledim ama şu ikisi arasında takılıp kaldım. İşte bu o sorunun zor ve güzel olduğunu gösterir. Elbette saçmalamak kaydı ile. Seçenekler eğer sayısal veriler içeriyorsa bu veriler küçükten büyüğe doğru sıralanmalıdır. Son zamanlarda her kişi için ayrı kitapçık oluşturma adına ÖSYM sorularında buna pek uyulamamaktadır. Bu tarz sorular kalabalık sınıflara ve ya ÖSYM’nin uygulamış olduğu kitleler için, hızlı dönüt (sınav sonucu) verilebilmesi için oldukça uygundur. Sınav sorularının içeriğe uygun olması ve mümkün mertebe her konuyu yoklayabilmesi gerekmektedir. Öğrenci merkezli yaklaşımda artık öğrencilerin soruların cevaplarını ezberlenmesi beklenmiyor, cevaplara öğrendiği kavram ve konuları ilişkilendirerek ve mantık yürüterek ulaşması bekleniyor. Bu durumda da hızlı ve analitik düşünmeyi ön plana çıkartıyor. O yüzden hiçbir soruya ön yargıyla yaklaşmayın. Bir sınava hazırlanırken o sınavın konusunu öncelikle birçok konuyla ya da kendi yaşantınızla ilişkilendirirseniz hem daha uzun süre hafızada kalmasını sağlarsınız hem de sınavlarda daha başarılı olursunuz.

EgitimSistem.Com - Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.