Çelik çomak oyunu nasıl oynanır

Çelik çomak oyunu nasıl oynanır
Çelik çomak oyunu nasıl oynanır, çelik çomak oyununun kuralları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Oynanacak yer: Genişçe bir mekan
Oyuncuların cinsiyeti: Genellikle erkekler
Oyuncu sayısı: Üçer kişilik 2 gurup
Kullanılacak Oyuncak/Malzeme: Çelik isimli 10-15 cm uzunluğunda bir tahta ve 50-60 cm uzunluğunda bir çomak, iki adet eşit yükseklikte taş.

Daha çok açık alanlarda oynanan bir oyundur. Oyuna bazen büyüklerin de katıldığı olur. Dar bir çukur açılır veya iki adet eşit yükseklikte taş yere konulur.

Oyun oynayacak olanlar iki gruba ayrılırlar. Her iki taraftan birer kişi seçilir ve bu seçilen kişiler çeliklerini uzağa fırlatırlar. Hangi oyuncu çeliği daha fazla uzağa atabilmişe o taraf oyuna başlar (A takımı diyelim) Oyun başlarken yere küçük bir çukur açılır veya iki taş çeliğin boyu kadar aralıklı olarak yan yana konur. B takımı oyuncuları karşı tarafa geçer. Böylece oyun başlamış olur.

Oyuncu elindeki sopayla çukurun veya taşların üzerine yerleştirdiği çeliği karşı B taraf oyuncularına doğru hızla atar ve sopayı yere bırakır. Eğer B taraf oyuncuları atılan çeliği havada yakalarsa hem sayı kazanırlar hem de çeliği kaptıran A takımı oyuncusu oyundan çıkmış olur. B takımı çeliği yakalayamadıysa, çeliği düştüğü yerden tekrar yerdeki sopaya doğru atarlar.

Sopayı vurabilirlerse karşı A takımının oyuncusu yine oyundan çıkar. Vuramazlarsa A takımı çelikle sopanın arasındaki mesafeye bakarak B takımının bu mesafeyi kendi belirledikleri bir adımda almasını ister. Örneğin '3 adımda al, 5 adımda al' gibi. B takımında adımını büyük atabilen ve kendine güvenen bir oyuncu bulunmazsa, ya da bu adım sayısında çomaktan çeliğe ulaşamazsa A takımı adım sayısı kadar sayı alır. Eğer bu adımda yetişebilirlerse sayıyı B takımı alır. Oyunun başında kararlaştırılan sayıya ilk ulaşan takım oyunu kazanır. Bir sonraki oyuna kazanan taraf başlar. hangi tarafın oyuncularının tamamı ölürse bu defa diğer taraf oyuna başlar. Bir takım kararlaştırılan sayıya hiç puan kaybetmeden ulaşırsa oyundan çıkmış bir arkadaşlarını tekrar oyuna sokarlar

Çelik çomak oyunu nasıl oynanır

  • İlk önce iki adat uzun ve kısa sopa temin edilir.
  • Gruplar belirlenir.
  • Daha sonra sayışma, yazı tura, uzun çöp kısa çöp gibi sayışmalar yapılarak hangi grubun oyuna ilk başlayacağı belirlenir. (Oyuna ilk başlamak önemlidir. Sopayla değneği uzatmak dururken kimse sopanın peşinde koşmak istemez
  • Yere küçük bir çukur kazılır.
  • Çelik çukurun üzerine konur. (Çelik küçük olan parça)
  • Atış yapacak olan oyuncu çomağı (Uzun sopa) çukura daldırıp çeliğin altından vurarak havaya kaldırır ve havadaki çeliğe çomakla hızla vurup olabildiğince ileri gönderir.
  • Rakip takımın oyuncusu 20 metre kadar ileride vurulan çeliği yakalamaya ya da elindeki çomakla vurmaya çalışır

Dikkat: Oyun esnasında çelikle çomağa vururken yakın çevresinde kimse durmamalı. Oyuncunun elinden sopa çıkabilir ya da çeliğe vurunca çelik hızla değebilir.

  • Rakip oyucu çeliğe havada vurur ya da tutarsa sıra rakibe geçer.
  • Vuramazsa yerdeki çeliği alır ve atışı yapan kişi çomağını çukurun üzerine koyar ve rakip elindeki çelikle rakibin çomağını eliyle atarak vurmaya çalışır.
  • Çomağı vurursa sıra kendisine geçer.
  • Çomağı vuramazsa atışı yapan oyuncu çomağı ile yerdeki çeliği havalandırarak tekrar vurur.
  • Aynı şekilde üç kez vuruşunu yapar.
  • Bunun sonucunda rakip çukur ile çelik arasındaki yeri üç adımda alırsa oyun sırası kendisine geçer.
  • Fakat atlama sonucunda mesafeyi aşamazsa diğer oyuncu aynı yeri adımlarıyla sayar
  • En çok sayı yapan oyuncu oyunu kazanır.

Dikkat: Tekrardan uyarıyoruz oyun esnasında çomağı vuracak oyuncusun yakın mesafesinde olunmamalı

0
2
1
2
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.