Cenaze namazı nasıl kılınır

Cenaze namazı nasıl kılınır
Cenaze namazı nasıl kılınır, cenaze namazında hangi dualar okunur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cenaze namazı en çok gençler tarafından araştırılmaktadır. Diğer namazlardan farklı olduğu için kılarken hata yapmaktan korkan kişiler bu namazın nasıl kılındığını araştırırlar. Cenaze namazı rüku ve secdesi bulunmayan bir namazdır. Bu namazdaki rükunlar kıyam ve tekbirdir. Cenaze namazında iftitah tekbiri ile birlikte tam 4 tekbir bulunur. Selam vermek ise vaciptir. Bu namazın sünnetleri Allah'a hamd ve sena etmek, Peygamber'e salat ve selam getirmek, hem ölüye hem Müslümanlara dua etmektir. Cenaze namazı kılmak için cenazeye, kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve ardından niyet edilir.

Cenaze namazı kılınışı

Cenaze namazı ölen kimse için bir duadır. Cenaze namazının şartı niyettir. Cenaze namazı şöyle kılınır:

  • Önce “Niyet ettim Allah rızası için namaza ve şu erkek ölü için duaya, uydum hazır olan imama” diyerek niyet edilir. Ölen kişi kadın veya çocuk olursa niyet “kadın veya çocuk için” diyerek yapılır.
  • İmam yüksek sesle, cemaat gizlice “Allahü Ekber” der ve ellerini bağlar.
  • İmam ve cemaat gizlice “Sübhâneke” duasını “vecelle senâuk” kısmıyla birlikte okur.
  • Eller kaldırılmadan imam açıktan, cemaat gizlice “Allahü Ekber” diyerek ikinci tekbiri alır.
  • İmam ve cemaat gizlice “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” dualarını okurlar. Daha sonra imam açıktan, cemaat gizlice üçüncü tekbiri alır.
  • Üçüncü tekbirden sonra bilenler cenaze duasını, bilmeyenler “Kunut dualarını” veya “Fâtiha suresini” yahut da “Rabbenâ Ȃtina” duasını okuyabilir.
  • Dördüncü tekbirden sonra önce sağa, sonra sola selam verilerek cenaze namazı tamamlanmış olur.

Cenaze namazı kaç rekat

Cenaze namazı normal namazlardan daha farklıdır. Diğer namazlarda tekbirden tekrar kıyama kalkana kadar olan kısma bir rekat adı verilir. Ancak cenaze namazında sadece kıyam ve tekbir vardır. Cenaze namazı ayakta kılınan bir namazdır ve bu namazda 4 kez tekbir edilir. Bundan dolayı cenaze namazında rekat konuşması fazla yapılmaz. Birkaç dakika içerisinde kılınabilecek kısa dualarla birlikte kılınan ancak önemi çok büyük olan farz-ı kifaye bir namazdır.

Cenaze namazı duası

Cenaze namazı duası cenaze namazı kılan herkesin bildiği dualardır. İlk tekbirin ardından Sübhaneke duası okunur. Ikinci tekbirin ardından ise Salli ve Barik duaları okunur. Üçüncü tekbirden sonra ise cenaze duası okunur ancak bu duayı bilmeyenler Fatiha suresi ya da başka bir dua okuyabilirler. Son tekbirden sonra ise selam verinir ve namaz biter.

Cenaze namazı abdestsiz kılınır mı

Cenaze namazı oldukça önemli bir namazdır. Bu namazı kılmadan evvel abdest alınması önemlidir. Abdestsiz bir şekilde cenaze namazı kılınması caiz değildir. Ancak bir kişi bu namazı kaçıracak olursa teyemmüm edip cenaze namazına katılabilir.

Cenaze namazı niyeti

Cenaze namazı niyeti diğer namazların niyetlerinden farklıdır. Cenaze namazına niyet ederken "Allah için namaza, meyyit için duaya er kişi/ hatun kişi niyetine uydum hâzır olan imama" denir.

Cenaze namazının hükmü nedir

Cenaze namazının hükmü farz-ı kifayedir. Bu namaz Müslüman kişilerin ölmüş kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerden birisidir. Cenaze namazı yalnızca bir kişi tarafından kılındığı takdirde bu farz yerine getirilmiş olur. Bir din kardeşinin vefat etmesinin ardından namaz kılınması gereklidir. Bu konu hakkında hadis bile vardır. Bu hadis şudur:

Bir din kardeşiniz vefat etmiştir. Kalkın, onun cenaze namazını kılın. (Müslim, Cenaiz, 66)

Gıyabi cenaze namazı nedir

Cenaze namazı kılınabilmesi için cenazenin hazırda bulunması gereklidir. Ancak hazırda bulunmayan cenazeler için de namaz kılınabilir. Buna da gıyabi cenaze namazı adı verilir. Örneğin ülkemizde Çanakkale Şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılınmaktadır. Ya da afetlerde kaybedilen kişiler için de gıyabi cenaze namazı kılınır.

15
0
154
2
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.