Cephe, cephe gerisi, topyekün savaş, mühimmat ve lojistik kavramlarının anlamı

Cephe, cephe gerisi, topyekün savaş, mühimmat ve lojistik kavramlarının anlamı
Savaşlardan söz edilirken sıklıkla kullanılan “cephe”, “cephe gerisi”, “topyekün savaş”, “mühimmat” ve “lojistik” kavramları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cephe, yapılardaki ana girişin bulunduğu yan kısım, alnaç ya da yüz. Savaşın hala sürmekte olduğu bölge.

Cephe gerisi, Savaş alanının gerisinde kalan bölge: Atılmış portakal kabukları üstüne üşüşen şiş karınlı çocuklar, ekmek artığı kemiren iskelet kadınlar, ilk defa burada bize cephe gerisinin ızdırabını haber verdi. F. R. Atay.

Topyekûn savaş bir milletin bütün kaynaklarını seferber ederek başka bir millete kesin olarak iradesini kabul ettirebilmek amacıyla, onun askeri gücünü yok etmek için savaşmasıdır.

Mühimmat; askeri terminolojide savaş için gerekli, demirbaş olmayan bütün yedek parça ve cephaneyi kapsayan bir terim. Cephane ise ateşli silahlardan atılmak üzere hazırlanmış her türlü patlayıcı veya delici malzemedir.

Lojistik, askerlik bilgisinin, savaş sırasında ya da askeri bir yürüyüşte ordunun yiyecek içecek sağlama, sağlık ve haberleşme hizmetleri, yol koşulları vb. yönlerinden en etkili durumda bulundurulması amacını güden çalışmaları bir araya getiren bölümü.

67
45
81
46
110
65
46
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.