CERN’de yapılan deneyler

CERN’de yapılan deneyler
CERN’de yapılan deneyler hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Evrenin oluşum süresinin "Big Bang" adı verilen büyük patlamayla başladığı çoğu bilim insanı tarafından kabul edilen bir teori. Fakat bu patlamanın nasıl gerçekleştiği ve çıkan sonsuz enerjinin galaksiye, gezegenlere, yıldızlara kısacası kütleye dönüştüğü hala sırrını koruyor. CERN'de ise bilim insanları bu sorunun cevabını arıyor ve cevabın Higgs parçacığı olarak bilinen bir atom altı parçacık olduğu düşünülüyor. 

CERN'de yapılan en büyük deney ise işte bu parçacığı bulmaya yöneliktir. Deneyde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı olarak adlandırılan bir parçaçık hızlandırıcısı kullanılmaktadır. Hızlandırıcıda çok büyük miktarda enerji yoğunlaştırılarak yüksek hızdaki parçacıkların sabit hedeflere veya kendileri arasında çarpıştırılarak açığa çıkan enerjiden yeni parçacıklar üretilmeye çalışılıyor.

ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS): Evrenimizi oluşturan temel kuvvetleri ve maddenin temel yapısını araştırmakta kullanılacaktır. Boyut olarak en büyük LHC dedektörüdür. ATLAS deney grubunda, 35 ülkeden 150 üniversite ve laboratuvardan katılan toplam 1800 fizikçi bulunmaktadır.

CMS (Compact Muon Solenoid): Genel amaçlı bir dedektördür, manyetik alanı selonoid tarafından oluşturulur. Bazı fizik süreçlerinin iyi algılanabilmesi için özel tasarımlanmıştır. 37 ülkeden, yaklaşık 2000 fizikçi ve mühendis katılmakta, 155 enstitü katkı vermektedir. 

ALICE (A Large Ion Collider Experiment): Çok küçük boyutlarda maddenin fiziğini araştırmakta kullanılacaktır. Çekirdek-çekirdek çarpışmaları ile quark-gluon plazmasını inceleyecektir.

LHCb (Large Hadron Collider beauty): b-kuark ve b mezonların özelliklerini ve parite bozulmasını araştırmak amacıyla kurulmuştur.

CERN'de bunun dışında da birçok deney yapılıyor. Bu deneylerden birkaçı aşağıdaki gibidir:

  • Anti-proton yavaşlatıcıyı kullanarak Dünya'nın yerçekimi ivmesini araştırma
  • Antihidrojen ve hidrojen atomları arasındaki etkileşimleri araştırma
  • Galaktik kozmik ışınlar ile bulutların oluşumu arasındaki ilişkiyi araştırma
  • Elektromagnetik alanlardaki radyasyonu araştırma
  • Plazmanın parçacıkları kısa mesfalerde yüksek hıza ulaştırmadaki kullanımını araştırma

1042
361
362
754
257
257
894
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.