Çevre ve gürültü kirliliği ile ilgili alınması gereken önlemler nelerdir

Çevre ve gürültü kirliliği ile ilgili alınması gereken önlemler nelerdir
Çevre ve gürültü kirliliği ile ilgili alınması gereken önlemler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanların sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamaları için çevrenin temiz, düzenli ve dengeli tutulması, bu durumun korunmuş, geliştirilmiş ve güzelleştirilmiş olması zorunludur. Çünkü her canlının sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı bulunmaktadır.

Çevreyi büyük ölçüde kirleten faktörlerden biri kara yolu araçlarıdır. Kara yollarında hareket hâlinde bulunan her araç çıkardığı egzoz gazı, gürültü, yağ ve yakıt sızıntısı, akıntı ve buhar, lastik tozu ve parçaları ile çevreyi kirletici önemli bir faktördür. Özellikle hava kirliliğinde egzoz gazlarının büyük oranda etkisi vardır. Yaşamanın temel unsuru olan havanın kirlenmesi insanlarda moral ve ruh bozukluklarına, çalışma gücünün ve arzusunun azalmasına, iş veriminin düşmesine, aşırı derecedeki kirlilikler de ölümlere sebep olabilmektedir.

Taşıtlara ve sürücülere bağlı olarak ortaya çıkan çevre kirliliği nedenleri ve alınması gereken önlemler aşağıdaki gibi açıklanabilir:

Eskimiş, ekonomik ömürleri dolmuş, motor ayarları bozulmuş, sürtünmeleri artmış ve akıcılığı kalmamış taşıtlar hem fazla akaryakıt tüketir hem de egzozlarından havayı kirleten gazlar daha çok çıkarak çevre kirliliğinin artmasına neden olur.

Özellikle yaz aylarında ve uzun yolculuklarda araçların camlarının sonuna kadar açık tutulması paraşüt etkisi yapmakta, motorda güç kaybına ve daha fazla yakıt tüketimine sebep olmaktadır.

Araç lastiklerinin havalarının gereğinden az veya fazla olması yakıt tüketimini olumsuz yönde etkileyerek havayı kirletir.

Araç motorları gereksiz yere veya gereğinden fazla çalıştırılmamalıdır.

Trafik yoğunlaştıkça araç trafiğinin akış hızı düşerek durma ve duraklamalar artar, bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olur.

Trafikte araç sayısı ne kadar fazla olursa yakıt tüketimi miktarı o kadar artar, artan yakıt tüketimi de çevre kirliliğini o oranda artırır, bu nedenle özellikle şehir içi seyahatlerde otomobiller yerine toplu taşıma araçları tercih edilmelidir.

Akaryakıt alırken, yağ değiştirirken, taşıtlara bakım ve onarım yapılırken, yakıtın ve motor
yağlarının yere dökülmesi toprak kirliliğine neden olur.

Araçlarda kullandıktan sonra eskiyen, yıpranan ve kullanılmaz hâle gelen çeşitli lastik, plastik ve naylon türü atıklar, rastgele çevreye atılmamalıdır. Bunun için araçların tamir ve bakımları; atölye, tamirhane ve garaj gibi uygun yerlerde yapılmalı, bahçe, arsa ve arazi gibi toprak zeminler üzerinde yapılan tamir ve bakımlarda, toprağın yağ, yakıt, hidrolik, asit vb. atıklarla kirleneceği unutulmamalıdır.

Lastiklerle yol yüzeyi arasındaki sürtünmeden dolayı meydana gelen aşınmalar sonucu çevreye lastik tozları ve parçaları atılmaktadır. Lastik toz ve parçaları ise toprağa karışmaktadır.

Kum, toprak, toz alçı ve kireç, saman, ot ve gübre gibi yüklerin taşınması sırasında, aracın hızı dolayısıyla oluşan rüzgâr etkisiyle bu yükler etrafa dökülüp saçılarak ve toz çıkararak çevreyi kirletmektedir.

Çeşitli su kirleticilerinin gerekli tedbir alınmadan taşınması sonucu; dökülmesi, toprağa dökülen yağ, yakıt ve asit gibi maddelerin süzülerek sulara karışması, poşet, plastik kutu, şişe, naylon, kâğıt, deterjan gibi atıkların denize, göle ve akarsulara atılması su kirliliğine sebep olmaktadır.

Araçların içinde yenilen, içilen ve kullanılan ürünlerin ambalaj veya kutuları çevreye atılmamalı, yine konaklama ve piknik yapılan yerlerde yenilen, içilen ve kullanılan maddelerin kutuları, poşetleri, ambalajları ve diğer atıkları çevrede bırakılmamalı, toplanarak çöp kutularına atılmalıdır.

Araçlardan kaynaklanan gürültülerin başında, ses cihazlarının (korna) gereksiz yere veya gereğinden fazla kullanılması gelmektedir.

Araçlardan çıkan gürültü kaynaklarından biri de egzoz sistemidir. Egzoz sistemini oluşturan boruların ve susturucunun çürümesi, delinmesi, bağlantı yerlerinin gevşeyip kopması veya araca uygun olmayan susturucu takılması sonucu şiddetli gürültü çıkmaktadır.

Araçlarda kullanılan radyo, CD çalar vb. müzik cihazlarının gereğinden fazla açılması çevreyi rahatsız eder ve gürültü kirliliğine neden olur. Bu tür cihazlar, aracın içindeki insanların duyabilecekleri kadar açılmalıdır.

Araçların periyodik bakım ve onarımlarının yaptırılmaması sonucu ortaya çıkan motor gürültüsü, bağlantıları gevşemiş veya kopmuş kasa, karoser, tampon ve çamurluk gibi kaporta gürültüleri de çevreyi büyük ölçüde rahatsız eder.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.