Çevremizdeki ışık kaynakları nelerdir

Çevremizdeki ışık kaynakları nelerdir
Çevremizdeki ışık kaynakları nelerdir, doğal ve yapay ışık kaynakları hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Işık yayarak çevresini aydınlatan varlıklar birer ışık kaynağıdır. Gündüz en büyük ışık kaynağı Güneş’tir. Gece çeşitli ışık kaynakları kullanırız. İnsanlar geçmişte sadece Güneş ışığından yararlanırken ateşin keşfiyle birlikte, geceleri ateşi ışık kaynağı olarak kullanmışlardır. Bir süre sonra ise kandil, mum, gaz lambası vb. araçları kullanarak çevreyi aydınlatmayı başarmışlardır. Bir kampa gittiğimizde gece yaktığımız ateş, hem ısı hem de ışık kaynağıdır. Çevremizde birçok ışık kaynağı bulunur. Bu ışık kaynakları, doğal ve yapay ışık kaynağı olarak iki grupta incelenir.

a. Doğal ışık kaynakları

Kendiliğinden ışık üretip yayan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Güneş en büyük doğal ışık kaynağımızdır. Güneş batıp akşam olduğunda Ay, Güneş’ten aldığı ışığı yayarak etrafı aydınlatır. Bu nedenle Ay, ışık kaynağı değildir. Güneş’in dışında şimşek, yıldızlar, deniz diplerinde yaşayan bazı canlılar doğal ışık kaynaklarındandır.

b. Yapay Işık Kaynakları

İnsanlar tarafından üretilmiş ışık kaynaklarına yapay ışık kaynakları denir. Işık veren elektrik ampulleri, mum, gaz lambası, kandil, el feneri, yapay ışık kaynağına örnek verilebilir.

Her ışık kaynağından çıkan ışığın miktarı aynı değildir. Örneğin Güneş’ten gelen ışık parlak iken gaz lambasının ışığı Güneş’e göre çok daha azdır. Bazı varlıklar ışık kaynağı olmadığı hâlde ışık yayıyormuş gibi görünür. Ay, alüminyum folyo, ayna vb. örnek olarak verilebilir.

7
181
13
220
5
11
171
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.