Çevrenizde bir araştırma yaparak asit ve bazların endüstrideki farklı kullanım alanları

Çevrenizde bir araştırma yaparak asit ve bazların endüstrideki farklı kullanım alanları
Çevrenizde bir araştırma yaparak asit ve bazların endüstridekifarklı kullanım alanlarını belirleyiniz. Yaşadığınız il veçevresinde bulunan fabrikalarda asit ve baz özellikteki maddelerkullanılıyor mu? Araştırınız.

Sanayide kullanılan asit ve bazlar, günlük hayatta pek çok alanda kullanılmaktadır. Tekstilden gübre sanayisine ve kağıt sanayisine kadar pek çok farklı alanda kullanılabilmektedir. Aslında piyasa adlarına baktığımız zaman günlük hayatta ne kadar çok kullandığımızı anlayabilmek daha kolay olacaktır.

Sanayide Kullanılan Asitler ve Bazların Özellikleri 

Hidroklorik asit: Tuz ruhu olarak bilinir. Banyo ve tuvaletlerde temizlik malzemesi olarak kullanılan bir asittir.

Sülfürik asit: Zaç yağı olarak bilinir. Boya sanayisinde ve patlayıcı yapımında kullanılan bir asittir.

Nitrik asit: Kezzap olarak bilinmektedir. Çeşitli patlayıcılar, dinamit, azotlu gübre ve plastik yapımında kullanılmaktadır.

Fosforik asit: Gıda koruyucu olarak ve gazlı içeceklerde kullanılmaktadır.

Sodyum hidroksit: Sud-kostik olarak bilinir. Endüstri alanında pek çok kimyasal maddenin yapımı sırasında kullanılır. Ayrıca sabun, kağıt, tekstil ve deterjan yapımında kullanılır. Hatta tıkanmış lavaboları açmak için de kullanılmaktadır.

Kalsiyum hidroksit: Sönmüş kireç olarak bilinmektedir. Deri üretimi sırasında ve kireç ile çimento yapımları sırasında kullanılmaktadır.

Amonyak: Piyasada da aynı adla bilinmektedir. Temizlik ürünleri ve deterjan üretimlerinde kullanılmaktadır. Renksiz ve kendisine özgü keskin bir kokuya sahiptir.

Hidrojen sülfür: Renksiz bir gaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Kokmuş yumurtayı andıran bir kokuya sahiptir. Çok zehirli bir maddedir. Hatta uzun süre solunduğu zaman kişinin ölümüne neden olabilmektedir. Havada seyreltik olarak bulunduğu zaman bile yorgunluk ve baş ağrısı yapmaktadır.

Potasyum hidroksit: Potas-kostik olarak piyasada bilinir. Deterjan, pil ve gübre yapımları sırasında kullanılmaktadır.

Hidroflorik asit: Yüksek oktanlı benzin yapımında, sentetik kriyolit imalatında kullanılmaktadır. Bu madde camların üzerine şekil yapmak amacı ile kullanılmaktadır.

Hidroksiyanik asit: Doğada bulunan zehirlerin en kuvvetlisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kokusu şeftali çekirdeği kokusuna benzemektedir. Yaklaşık 16 dakikada öldürücü tesirini göstermektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.