Çevrenizde Şafiilik, Malikilik vb. farklı mezheplere mensup Müslümanlar var mıdır

Çevrenizde Şafiilik, Malikilik vb. farklı mezheplere mensup Müslümanlar var mıdır
Çevrenizde Şafiilik, Malikilik vb. farklı mezheplere mensup Müslümanlar var mıdır,varsa bunların, namaz, abdest vb. konularda ne gibi farklı uygulamaları söz konusudur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Var. Şafii Mezhebine mensup Müslümanlar var.

Mezheplerde abdestte farklılık

  • Deriden kan çıkınca, Hanefi’de abdest bozulur. Diğer üç mezhepte bozulmaz.
  • Kadının eline veya derisine çıplak olarak dokununca Şafii‘de abdest bozulur. Hanbeli ve Maliki’de şehvetli dokunursa bozar. Hanefi’de şehvetli de olsa bozmaz.
  • Abdestin farzı hanefide 4, Şafii mezhebinde ise 6’dır.
  • Niyet: Hanefiler dışında diğer mezheplerde farzdır.

Mezheplerde namazda farklılıklar

  • Namaza başlarken dil ile niyette; Şafii ve Hanbelide sünnet, Maliki’de caiz. Hanefi Mezhebinde bid’attır.
  • Namazda ayakta Şafii’de ayaklar bir karış açılır, diğer mezheplerde 4 parmak kadar
  • Namazda Fatiha okumak, Hanefi mezhebinde vacip, diğer üç mezhepte farzdır.
  • İmamın arkasında Fatiha okumak, Hanefi mezhebinde tahrimen mekruh, Şafii mezhebinde farzdır.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).
Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

1000
45
302
32
24
27
21
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.