Çevresinde denizlerin bulunması, Türkiye’ye ne tür avantajlar sağlamaktadır

Çevresinde denizlerin bulunması, Türkiye’ye ne tür avantajlar sağlamaktadır
Çevresinde denizlerin bulunması, Türkiye’ye ne tür avantajlar sağlamaktadır, bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili olması geniş bir kara parçasının olması ve yükseltinin de çok olması çok farklı iklim tipleri görmemize sebep olmaktadır. Ülkemizde 3 farklı Akdeniz iklim tipi (Akdeniz kıyılarında, Ege kıyılarında, Marmara kıyılarında görülen) 3 farklı karasal iklim özelliği görülmektedir. İç Anadolu bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Doğu Anadolu bölgesi karasal iklim olmasına rağmen iklim özellikleri çok farklıdır. Bu farklılığın temel sebebi de yükselti olmaktadır.

Türkiye, sahip olduğu İstanbul ve Çanakkale boğazlarından dolayı jeopolitik bakımdan önemli bir konuma sahiptir. Boğazlar sayesinde Karadeniz kıyısındaki ülkeler, deniz yoluyla dünyaya açılabilmektedir. Türkiye’nin de üye olduğu Karadeniz Ekonomik İş Birliği Örgütünün kurulmasında bu boğazların payı büyüktür.

13
111
191
7
35
13
376
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.