Çin medeniyeti nedir

Çin medeniyeti nedir
Çin medeniyeti nedir, Çin medeniyeti hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İlk Çağ’ın en büyük uygarlık merkezlerinden biri olan Çin’de ilk uygarlık MÖ 4000 yıllarında Sarı Irmak’ın suladığı bereketli ovalarda doğdu. Çinliler mimarlık, heykelcilik, resim, cam süsleme ve seramik sanatlarında gelişme gösterdiler. İpek böcekçiliği ve ipekli dokuma işçiliğinde ileri gittiler. Tıpta kabul edilen masaj ve akupunktur yöntemlerini kullandılar. Ayrıca kâğıt, barut, matbaa, mürekkep ve pusulayı buldular.

1. Çin medeniyeti, Sarı Irmak ve Gök Irmak çevresinde oluşmuştur. Bu medeniyetin oluşumunda Türk, Moğol, Tunguz ve Tibet kültürlerinin etkisi vardır.
2. Çin bir biri arkasına geçen sülaleler tarafından idare edilirdi.
3. Tarımsal faaliyetlerinden dolayı Çin’de yaşayan toplumlar, yerleşik bir hayat sürmüşlerdi. Başlangıçta feodal bir yapıya sahip olan Çinliler MÖ. 2000’de ilk defa kendi merkezi imparatorluklarını kurdular.
4. İpek üretimi, ipekli kumaş dokumacılığı ve porselen yapımında oldukça ilerlemişler; bunun yanında mimari, heykeltraşlık, resim, müzik ve oymacılık da yapmışlardı.
5. Ortaçağın en önemli ticaret yolu olarak kabul edilen İpek Yolu’nun da başlangıcı Çin’in başkenti Pekin’dir.
6. Çin’in Orta Asya toplumlarıyla yaptığı mücadelenin temelinde de bu ticaret yolu üzerinde hakimiyet kurma düşüncesi vardı.
7. Barut, pusula, kağıt, matbaa ve mürekkep gibi buluşlar Çin medeniyetine aittir.

8. Çinliler Lao Çe (Tao), Konfüçyüs gibi düşünürlerin felsefi görüşlerini din olarak kabul etmişlerdir. Hindistan’da doğan Budizm de Çin’de yayılan dinler arasındadır.
9. Bu dinler Çin sanatı üzerinde oldukça etkili olmuştur, özellikle tapınak mimarisi Çin’de büyük gelişme kaydetmiştir.
10. Çinliler Orta Asya göçebe toplumlarının saldırılarından korunmak için 6400 km’lik Çin Seddini yapmışlardır.

11. Orta Asya Türkleri’nin en yoğun ilişki kurduğu millet de Çinliler olmuştur. Ticaret, savaş gibi sebeplerden kaynaklanan bu etkileşimde her iki toplumun kültürel alanda birbirlerini etkiledikleri görülmüştür. Bu yüzden Orta Asya Türk tarihiyle ilgili en eski yazılı kaynaklara Çin’de rastlanmıştır.

37
461
311
85
92
45
111
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.