Cisimler nasıl renkli görünür

Cisimler nasıl renkli görünür
Cisimler nasıl renkli görünür bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Beyaz ışığın tüm renkleri içerdiğini öğrendiniz. Güneş ışığı beyaz ışık olmasına rağmen etrafınızdaki cisimler neden farklı renklerde görünür? Peki pamuğun beyaz, kömürün siyah görünmesinin nedeni nedir? Bu durumun ışığın yansıması ve soğurulması ile bir ilişkisi var mıdır?

Cisimler bazı renkteki ışınları soğururken bazılarını yansıtır. Yansıyan ışınlar gözünüze ulaştığında o cisimleri görebilirsiniz. Cisimler yansıttıkları ışığın renginde görülür. Bir cisim, üzerine gelen beyaz ışıktan kendi rengindeki ışığı ve kendisine yakın renkteki ışıkları yansıtır; diğerlerini soğurur. Örneğin; kırmızı bir elma, üzerine gelen Güneş ışınlarından kırmızı rengi yansıtırken diğer renkleri soğurur. Bu nedenle elma, kırmızı görünür. Yeşil biber ise üzerine gelen beyaz ışıktan sadece yeşil rengi yansıttığı için yeşil görünür.

Üzerine gelen beyaz ışığın tamamına yakınını yani beyaz ışığın tüm renklerini yansıtan cisimler beyaz görünür. Beyaz ışık altındaki kar, bu nedenle beyaz görünür.

Siyah cisimler, üzerine gelen ışığın tamamını soğurur. Yansıyan ışık olmadığı için cisim, siyah görünür. Kömürün siyah görünmesinin nedeni de üzerine gelen ışığın rengi ne olursa olsun tüm ışığı soğurmasıdır.

Beyaz cisimler, üzerlerine gelen ışığı aynen yansıtır. Beyaz ışıkta beyaz görünen bir cisim hangi renk ışıkla aydınlatılıyorsa o renkte görünür. Örneğin görseldeki beyaz kâğıt yeşil ışık altında yeşil görünür.

Beyaz ışık altında kırmızı görünen bir cisim kendi rengi dışındaki bir ana renkle aydınlatılırsa yansıyan ışık olmayacağı için siyah görünür. Çünkü kırmızı olan cisim, bu renkteki ışığı soğurur. Örneğin kırmızı bir şapka mavi ışık altında siyah görünür.

Güneş'den gelen beyaz ışık 6 farklı renge ayrılır bunlar sırasıyla: Kırmızı, turuncu, sarı , yeşil , mavi ve mordur. Bunların sırasını akılda tutmak için bir kelime vardır bu "kutu sayamam." Sesli harfler çıkarıldığında bu renklerin sırasıyla baş harfleri ortaya çıkar "ktsymm."K=kırmızı , T=turuncu , S=sarı ,Y= yeşil , M=mavi , M.=mor. Bu kelime işinizi kolaylaştıracaktır ve bu renklerin birleşimi beyaz rengi elde edilir.

Güneşten gelen beyaz ışık bir cisme çarpar. Bu cisim gelen beyaz ışığın içindeki renkleri soğurur ve sadece kendi rengini yansıtır. Böylece bir cismin hangi renkte olduğunu görebiliriz. Bazı cisimler 3 ana rengin karışımından oluşur bunlar mavi, yeşil ve kırmızıdır. Bu renklerden farklı renkler elde edilebilir. Bu elde edilen renkler bir cisimde ise bu cisim hangi rengin karışımındansa o renkleri soğurmaz.

Kaynak:Eğitim Sistem

159
219
11
33
59
251
47
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.