Cisimlerin zemine uyguladıkları basınç nelere bağlıdır

Cisimlerin zemine uyguladıkları basınç nelere bağlıdır
Cisimlerin zemine uyguladıkları basınç nelere bağlıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Katı cisimlerin zemine uyguladıkları basınç bazı fiziksel değerlere bağlı olarak değişmektedir. Yüzey alanı ve uygulanan kuvvet basıncı oluşturmaktadır. Basıncı oluşturan fiziksel kuvvetlerin azlığı ya da çokluğu yani miktarı basınç miktarının da azalmasına ya da artmasına neden olmaktadır.

Cisimlerin zemine uyguladıkları basınç, ağırlıklarına ve yüzey alanına bağlı olarak değişmektedir. Ağırlık, G ile ifade edilirken, yüzey alanı S ile ifade edilmektedir. G ve S arasında oran da basınç miktarını meydana getirmektedir. Bu nedenle cisimlerin basınçları yüzey alanı ve ağırlık miktarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Sıvı ve gazlarda bu durum değişebilmektedir.

Cisimlerin zemine uyguladıkları basınç nelere bağlıdır

  • Katı halde bulunan cisimlerin uyguladığı basınç, cismin ağırlığı ile doğru orantılıdır. Cismin ağırlığı arttıkça basınç miktarı da artar, cismin ağırlığı azaldıkça basınç miktarı da azalır.
  • Cisimlerin zemine temas eden yüzey  alanlarına bağlıdır.
  • Cisimlerin zemine uyguladıkları basınç, zemine temas eden yüzey alanları ile ters orantılıdır.
  • Zemine uygulanan kuvvetin büyüklüğü ile ise doğru orantılıdır.
  • Katı cisimler sıkıştırılamaz. Bu nedenle de kendilerine uygulanan  kuvveti karşı yüzeye aynı büyüklükte iletir.

Kaynak:Eğitim Sistem

325
327
325
350
250
247
327
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.