Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupalıların yapmış oldukları faaliyetleri insan hakları açısından değerlendiriniz

Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupalıların yapmış oldukları faaliyetleri insan hakları açısından değerlendiriniz
Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupalıların yapmış oldukları faaliyetleri insan hakları açısından değerlendiriniz konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Yorumlayalım
Coğrafi Keşifler’le at başı giden sömürgeleştirme siyaseti, Amerika, Asya ve Afrika kıtalarında yaşayan insanların ve devletlerin varlıklarına acımasızca varlıklarına el koymaya dayanmaktaydı.(...) Günümüz Batı uygarlığının XV. yüzyılla birlikte yükselişe geçip dünyaya egemen olmasının altında, yeni yerlerin keşfedilip yağmalanması, Afrika’dan milyonlarca insanın köleleştirilmesi, hastalık ya da katliamlarla yerli halkların sayılarının inanılmaz ölçülerde azalması, yerlilerin maden ocaklarında ve plantasyonlarda zorla veya çok düşük ücretlerle çalıştırılması da yatmaktaydı.(...) Sömürgeciler, kendilerini uygarlığın ve bilimin temsilcisi görerek sömürgelerde yaşayan insanlara bulundukları “aşağılık durumdan kurtarmak, onları da uygarlaştırarak geri kalmışlığı ortadan kaldırma düşüncesiyle” hareket ettiler. “Uygarlaştırmaya bile değmeyecek” kabileleri de soykırım ve katliamlarla neredeyse tamamen ortadan kaldırdılar. Bu düşüncelerine karşı çıkan yerli halkları da barbar ve suçlu ilan ettiler. Sömürgeci hukuklarını da bu “uygarlaştırıcı” zemin üzerinde kurdular. İngilizler 1871 yılında çıkardıkları “Suçlu Kabileler Kanunu” ile kendilerine karşı gelen toplulukların bütün üyelerini suçlu ilan etmeye başladılar. Ahmet Utku Özensoy, 15 ve 16. Yüzyıllarda Sömürgecilik Hareketleri, Fiyat Devrimi ve Sömürgecilik İdeolojisi, Tarih ve Gelecek Dergisi, Cilt 5, Sayı 3, s. 832-833 (Aslına sadık kalınarak kısaltılmıştır.)
Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupalıların yapmış oldukları faaliyetleri insan hakları açısından değerlendiriniz.

Ödev cevabı kısaca : Coğrafi Keşifler döneminde Avrupalıların yaptığı faaliyetler, insan hakları açısından büyük ihlallere yol açmıştır. Yerli halklar köleleştirilmiş, soykırıma uğramış ve zorla çalıştırılmıştır. Bu süreç, tarihin kara lekelerinden birini oluşturur.

Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupalıların yaptığı faaliyetler, insan hakları açısından büyük ihlaller içermekteydi. Sömürgecilik siyaseti, Amerika, Asya ve Afrika'daki yerli halkların ve devletlerin varlıklarına acımasızca el koymayı ve onları sömürmeyi amaçlamaktaydı. Bu süreçte, milyonlarca insan köleleştirilmiş, yerli halklar hastalık, katliamlar ve zorla çalıştırma gibi yöntemlerle büyük acılar yaşamıştır. Sömürgeciler, kendilerini uygarlığın temsilcisi olarak görerek, yerli halkları uygarlaştırma bahanesiyle soykırım, katliam ve köleleştirme gibi insanlık dışı uygulamalara başvurmuştur. Bu faaliyetler, insan haklarına yapılmış ciddi ihlallerdir ve sömürgecilik dönemindeki zulümler, tarihin kara lekelerinden birini oluşturmaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.