Coğrafya bilimine katkı sağlayan Türk ve Müslüman bilim insanları

Coğrafya bilimine katkı sağlayan Türk ve Müslüman bilim insanları
Coğrafya bilimine katkı sağlayan Türk ve Müslüman bilim insanları,Türk-İslam medeniyetinin gelişmesinde nasıl bir rol oynamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Coğrafya bilimi insanlık var oldukça araştırılmış ve varlığını korumuştur. Tarih boyunca birçok medeniyetin unsurları ve önde gelen isimleri coğrafya alanında çalışmalar yapmışlardır. Doğu medeniyetleri içinden de İslam medeniyetine dair Türk-İslam kültürüne ait olan çalışmalar arasında coğrafi çalışmalar da bulunmaktadır.

Coğrafya bilimine katkı sağlayan Türk ve Müslüman bilim insanları sayesinde Türk-İslam Medeniyeti, büyük bir gelişme göstermiştir. Sosyal bilimler, eğitim, ticaret alanında da gelişmeler yaşanmıştır.

Evliya Çelebi; 1611 – 1682 yılları arasında yaşamış ünlü bir seyyahtır. 17. yüzyılın en büyük Türk gezginidir.
Aristo; M.Ö.. 384 – 322 yılları arasında yaşamıştır. Sisamlı ya da Makedonyalı olduğu sanılmaktadır.
Piri Reis; 1470 – 1554 yılları arasında yaşamıştır. Büyük Türk Amirali Piri Reis devrinin en ünlü Türk kartoğrafıdır.

Tales; M.Ö. 636 – 546 yılları arasında yaşamıştır. Ege kıyısında bulunan Milet’te doğmuştur. Daha çok matematik alanında çalışma yapmıştır.
Eratostenes; M.Ö. 276 – 195 yılları arasında yaşamıştır. Asvan’da doğmuştur.
Batlamyus; Doğum ve ölüm tarihleri tam olarak bilinmemektedir. Mısır’da MS. I.Yüzyılda doğduğu söylenmektedir. Roma İmp. devri coğrafyacısı olduğu kabul edilir.

Biruni; 978 – 1048 yılları arasında yaşamıştır. Harezmi’de doğduğu söylenmektedir. Çağının ünlü bir matematik ve matematik coğrafyacısı olarak bilinir.
Copernicus; 1564 – 1642 yılları arasında yaşamış İtalyan gökbilimcidir.
Kepler,1571 – 1630 yılları arasında yaşamış alman gökbilimcidir. Gezegenlerin güneş çevresinde elips biçiminde yörüngeleri vardır görüşünü ileri sürerek bu görüşünü ispatlamıştır.

Humbolt; 1769 – 1859 yılları arasında yaşayan alman coğrafyacıdır. Humbold, coğrafya dışında yerbilimlerinin de ilk temsilcisi sayılır.
Heredotos; Tarihin babası olarak kabul edilen Heredot, aynı zamanda coğrafya biliminin gelişmesinde önemli katkılarda bulunmuştur.
Ali Kuşçu; XV. yüzyıl başlarında, Semerkand’da doğmuştur. Babası Muhammed, ünlü Türk Sultanı ve astronomu Uluğ Bey’in kuşçusu olduğu için, ailesi “Kuşçu” lakabıyla meşhur oldu. İstanbul’un enlem ve boylamını ölçerek güneş saatleri yapmıştır. Astronomi ve matematik konusunda iki önemli eseri vardır.

Biruni; 11. Yüzyıla damgasını vurmuş büyük Türk bilgini olan Biruni Batı Harezm’in başkenti Kas’ da 978 yılında doğmuş ve 1048 yılında Gazne’ de ölmüştür.
Pisagor; İngiltere’de doğdu. 1669 yılında Cambridge’de Matematik Profesörü oldu. Dünya ile bütün nesneler arasında, onları birbirine çeken bir güç olduğunu, Dünya’nın tüm nesneleri yer çekimi gücüyle kendine çektiğini buldu.

İbn Haldun; Tunus’ta doğmuştur. Orta Çağ’da İslam Dünyası’nın en ünlü gezginlerindendir.
İdrisi, Orta Çağ Arap coğrafyacısıdır. 1099 yılında dünyaya geldi. Akdeniz Havzası ülkelerini, Fransa ve İngiltere’yi dolaştıktan sonra Sicilya Kralı II. Ruggiero’nun sarayına yerleşti.

2502
1002
1101
402
602
303
1602
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.