Coğrafyanın alt dalları nelerdir

Coğrafyanın alt dalları nelerdir
Coğrafyanın alt dalları nelerdir, fiziki ve beşeri coğrafyanın alt dalları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Coğrafya kelimesi Yunanca yer anlamına gelen gaia ve yazmak anlamına gelen graphein kelimelerinden meydana gelmiştir. Bundan yaklaşık 2200 yıl önce coğrafya kelimesi ilk kez Eratosthenes tarafından kullanılmıştır.

Fiziki ve beşeri coğrafyanın alt dalları nelerdir

Beşeri Coğrafyanın alt dalları;

Nüfus Coğrafyası: coğrafya nüfusun nasıl dağıldığını, özelliklerini, göçleri ve bu durumları nelerin etkilediğini araştırmaktadır. Nüfus coğrafyası genellikle sosyoloji ve demografi bilimlerinden de faydalanır.
Yerleşme Coğrafyası: Bu alt bilim dalı yerleşmenin gelişimi, oluşumu, özellikleri gibi konuları araştırı. Bunun yanında tüm bunları etkileyen nedenleri de incelemektedir. Arkeoloji, tarih gibi bilimlerden de faydalanmaktadır.

Siyasi Coğrafya: Yaşanan siyasi olayların nedenleri, meydana geldikleri yerler ile buralar ile bağlantıları gibi konuları inceler. Jeopolitik ve tarih bilim dallarından da faydalanır.
Kültürel Coğrafya: Dünya üzerindeki kültürleri, coğrafi bakış açısı ile inceler. Paleantoloji, etnografya, arkeoloji bilim dallarından faydalanır.

Fiziki coğrafyanın alt dalları;

Jeomorfoloji: Yeryüzünün şekillenmesinde etkisi olan iç-dış kuvvetler ve yer şekillerinin dağılımları ve oluşumlarını incelemektedir. Jeoloji, jeofizik, litoloji gibi bilim dallarından da faydalanır.
Klimatoloji: Basınç, rüzgar, sıcaklık, yağış, nem gibi iklim elemanlarını inceler. Meteoroloji, kimya, fizik bilim dallarından faydalanır.
Biyocoğrafya: Bitkiler, hayvan topluluklarının yeryüzüne dağılımlarını ve dağılımları etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalıdır. Botanik, biyoloji, zooloji gibi bilim dallarından faydalanır.

Hidrografya: Deniz, göl, okyanus, yer altı suları gibi yeryüzünde ve yer altında bulunan suları incelemektedir. Hidroloji, limnoloji, potamoloji, oseonografya, hidrojeoloji bilimlerinden yararlanır.
Toprak Coğrafyası: Yeryüzünde bulunan topraklar ile bu toprakların oluşumlarını inceleyen bilim dalıdır. Pedoloji bilim dalından yardım alır.
Doğal Afetler Coğrafyası: Afet oluşumları ile dağılımlarını inceleyen bilim dalıdır.

2
1
2
1
2
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.