Coğrafyanın gündelik faaliyetlere katkıları neler olabilir

Coğrafyanın gündelik faaliyetlere katkıları neler olabilir
Coğrafyanın gündelik faaliyetlere katkıları neler olabilir, coğrafyanın hayatımızdaki yeri ve önemi kısaca anlatmaya çalışacağız.

Yaşamımıza ışık tutan coğrafyanın hayatımızdaki yeri ve öneminin ne olduğunu kısaca sizlerle paylaşacağız.

Coğrafya; ülkelerin bulunduğu jeopolitik konumların göz önünde bulundurularak yeni yaklaşımlar geliştirmesine yardımcı olan bir bilim dalıdır.

Coğrafya en kapsamlı bilimlerden biridir. Günlük hayatımızda yakından etkileri görülen ve herkes tarafından az çok bilinen coğrafya bilim insanları tarafından daha ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır.

Coğrafyanın gündelik faaliyetlere katkısı bulunmaktadır. Ulaşımda ve iletişimde yeni yollar ve iletişim kanalları kurulmasında coğrafyanın özelliklerinden yararlanılmaktadır. Hava olaylarına karşı önlem almada ve doğal afetleri önlemede coğrafyadan yararlanılmaktadır.

Coğrafya, ana bir başlık olmak üzere fiziki, jeomorfoloji, kimatoloji, toprak coğrafyası, hidroğrafya, biyocoğrafya ve afetler coğrafyası gibi alt başlıklar altında incelenmektedir. Yine bu kapsamda yapılan bir diğer sınıflandırmada ise Beşeri, Ekonomik ve Bölgesel anlamda coğrafi özellikler ele alınmakta, tanıtılmakta ve haritalar üzerinde insanlara aktarılmaktadır.

Coğrafyanın bize sağladığı özelliklerin başında planlama yer almaktadır. Bir yerin oluşumu, coğrafi özellikleri, mevcut durumu ve geçmiş ile olan bağlantısının bilinmesi durumunda bu bölgede insan davranışları ve sonuçlarına ilişkin daha net bilgilere ulaşılması mümkündür. Basit bir ifade ile yerleşim yeri olarak belirlenen alanın bir dere yatağında olması durumunda olası afet ve kazalar önlenebilmektedir.

Yine, başta tarım ve hayvancılık faaliyetleri olmak üzere sosyal, ekonomik ve kültürel konuların tamamında coğrafi kavramların yer aldığı, coğrafyanın çalışma alanı içerisinde yer alan konular üzerine kurgulandıkları görülebilir. Coğrafyanın çalışma alanı olarak yer almadığı bir yaşam düşünüldüğünde bugün sahip olduğumuz birçok bilginin temelsiz, anlamsız ya da yanlış ifadelerden oluşacağını düşünebiliriz.

563
458
259
176
94
100
191
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum