Çok büyük bir yük gemisi denizde yüzebilirken çok küçük bir taş parçasının batması

Çok büyük bir yük gemisi denizde yüzebilirken çok küçük bir taş parçasının batması
Çok büyük bir yük gemisi denizde yüzebilirken çok küçük bir taş parçasının dibe batmasının nedeni ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Suyun bir yoğunluğu ve sıvıların da bir kaldırma kuvveti vardır. Bu nedenle bazı cisimler suyun üzerinde yüzerken bazı cisimlerin suyun dibine batmaktadır.

Çok büyük bir yük gemisi suyun kaldırma kuvveti sayesinde suyun üzerinde yüzer. Bir taş ise yoğunluğu nedeniyle suyun dibine çöker.

Bir gemi suya indirildiğinde altında kalan suyu yanlara doğru iter. Yani bir miktar suyun yer değiştirmesine neden olur. Su da gemiyi yukarı doğru iter. Bu itme kuvveti geminin yerini değiştirdiği suyun ağırlığı kadar olur. Bunun yanı sıra geminin yoğunluğu da önemlidir. Çünkü bir cismin suyun üstünde kalması ya da batması yoğunluğuna bağlıdır. Gemiler çok ağır taşıtlardır. Ancak toplam yoğunlukları suyun yoğunluğundan az olacak biçimde tasarlanırlar. Bunun için iç kısımlarında büyük boşluklar bırakılır. Bu boşluklar havayla dolduğundan ve havanın yoğunluğu neredeyse sıfıra yakın olduğundan gemilerin yoğunluğu düşürülmüş olur. Böylece gemi batmadan suyun üstünde kalır.

Kaynak:Eğitim Sistem

109
54
165
31
121
31
22
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.