Cumhuriyet Dönemi’nde tiyatronun kurumsallaşmasını sağlayan gelişmeler nelerdir

Cumhuriyet Dönemi’nde tiyatronun kurumsallaşmasını sağlayan gelişmeler nelerdir
Cumhuriyet Dönemi’nde tiyatronun kurumsallaşmasını sağlayan gelişmeler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bu dönemde çocuk tiyatrosu çalışmaları yapılmış, kadınlar sahnede daha çok yer almıştır. Ankara’da Devlet Konservatuvarının açılması, Anadolu’da tiyatronun gelişimini hızlandırmıştır. 1949’da Devlet Tiyatroları resmen kurulmuştur. 1950’lere kadar tiyatro yazınıyla ilgilenenler daha çok öykü, roman, şiir gibi alanlarda tanınmış yazarlardır. 1950’den sonra önemli atılımlar gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Muhsin Ertuğrul’un Şehir Tiyatroları açma girişimi, Türk tiyatrosunun gelişimine olumlu katkı sağlamıştır. Tiyatronun yaygınlaştırılması yolunda devlet eliyle sürdürülen çabalar sonucunda Devlet Tiyatroları, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon ve Diyarbakır gibi kentlerde perdelerini açarak ve turneler düzenleyerek Türkiye’nin her yanında izleyiciye ulaşır hale gelmiştir.

243
1
2
2
1
1
27
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.