Cumhuriyet ile ilgili kompozisyon

Cumhuriyet ile ilgili kompozisyon
Cumhuriyet dünya üzerinde ki ülkelerde uygulanabilen en insancıl en demokratik yönetim şekillerinden birisidir. Cumhuriyet hakkında kompozisyon örneğimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Cumhuriyet (1. Örnek)

Milletin kendi kendini yönettiği, belirli süre zarfında kendilerini temsil etmek için oy kullanarak milletvekillerini seçtikleri yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir.

Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 gününde her yılın 29 Ekim gününü Cumhuriyet bayramı olan Türk milletine armağan etmiştir ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” demiştir.

Cumhuriyetten önce devlet imparatorluk ile yönetiliyordu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmesiyle halk yönetim üzerinde söz hakkına sahip olmuştur. Oy haklarını kullanarak milletvekillerini seçmişlerdir ve böylece yönetimde söz hakları olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra Cumhuriyet önergesini meclise takdim etmiştir. Bu önerge meclis tarafından kabul edilmiştir ve Osmanlı devletinin adı Türkiye Cumhuriyet Devleti adını almıştır. Bu Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı da Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

29 Ekim 1923 tarihinde 101 pare top atışı ile Cumhuriyetin ilanı kutlanmıştır. O tarihten sonra da 29 Ekim her yıl ülkenin her yerinde coşkuyla kutlanmaya başlanmıştır.

29 Ekim 1923 (2. Örnek)

Milletlerin kendi kendilerini yönettiği ve yöneten kişiyi belirlemek için seçim yaptıkları yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir. Türkler 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti kabul etmişlerdir. Mustafa kemal Atatürk bu tarihi Türk milletine hediye etmiştir.

Cumhuriyet Türk milletinin olmazsa olmaz değerleri arasına yer almaktır. Bu yönetim şekli sayesinde Türk haklı için yepyeni bir sayfa açılmıştır. Kurtuluş savaşında verilen o engin mücadele cumhuriyet sayesinde en güzel şekilde taçlandırılmıştır.

Bugün bu topraklarda tam bağımsız ve özgürce yaşayabiliyor isek; Atatürk ve o kahraman silah arkadaşları sayesindedir. Bu devlet onların aziz hatıraları üzerine inşa edilmiştir. Bu sebeple bize düşen en kutsal görev; atalarımızdan bize kalan cumhuriyeti en iyi şekilde korumak ve yarına ümitle bakan nesillere bu değerleri en iyi şekilde anlatmaktır.

Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir (3. Örnek)

Milletin kendi kendini yönettiği, belirli süre zarfında kendilerini temsil etmek için oy kullanarak milletvekillerini seçtikleri yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir. Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 gününde her yılın 29 Ekim gününü Cumhuriyet bayramı olan Türk milletine armağan etmiştir ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” demiştir.

Cumhuriyetten önce devlet imparatorluk ile yönetiliyordu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmesiyle halk yönetim üzerinde söz hakkına sahip olmuştur. Oy haklarını kullanarak milletvekillerini seçmişlerdir ve böylece yönetimde söz hakları olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra Cumhuriyet önergesini meclise takdim etmiştir. Bu önerge meclis tarafından kabul edilmiştir ve Osmanlı devletinin adı Türkiye Cumhuriyet Devleti adını almıştır. Bu Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı da Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

29 Ekim 1923 tarihinde 101 pare top atışı ile Cumhuriyetin ilanı kutlanmıştır. O tarihten sonra da 29 Ekim her yıl ülkenin her yerinde coşkuyla kutlanmaya başlanmıştır. Milletlerin kendi kendilerini yönettiği ve yöneten kişiyi belirlemek için seçim yaptıkları yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir. Türkler 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti kabul etmişlerdir. Mustafa kemal Atatürk bu tarihi Türk milletine hediye etmiştir.

5718
5199
3709
2463
1175
1175
3350
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
15 Yorum