Cumhuriyet rejimi hakkındaki bilgileriniz

Cumhuriyet rejimi hakkındaki bilgileriniz
Cumhuriyet rejimi hakkındaki bilgileriniz hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cumhuriyet, bir milletin kendi bağımsızlığına sahip olmasını sağlayan siyasi rejimdir. Cumhuriyet rejiminde halk bağımsızdır, yöneticilerini de bağımsız şekilde ve mutlaka kanunlara da uygun şekilde seçme hakkına sahiptir. Yani iktidar halkın seçimine göre şekillenir ve yine halkın seçimiyle değişebilir. İktidarın halk tarafından değiştirilebilir olması cumhuriyetin rejiminin en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Nitekim bu durum yönetimin babadan oğula geçemeyeceğini ya da halkın iradesi olmadan devredilemeyeceğinin göstergesidir.

“Cumhuriyet”, bizim dilimize Arapçadan gelen ve benimsediğimiz bir kelime kökenidir. Kısaca tüm halkın iradesi anlamına gelir. Bu kelime “Cumhur’dan” şu demek oluyor ki halktan çıkar. Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük tarafından “Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu muayyen süreler için seçtiği milletvekilleri vesilesiyle kullandığı idare biçimi.” olarak tanımlanmıştır. Halkın, muayyen aralıklar ile oy vererek, yeniden halktan birini yöneticileri olarak seçer.

Dediğimiz benzer biçimde kelimenin kökeni Arapçadan geçen bir kelimedir, ne yazık ki Araplar bu kelime kökenini benimsememiş ve kullanmamışlardır. Çünkü bu diyeti kullanmadılar.

  • Hükûmet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir.
  • Türkiye cumhuriyet ile yönetilir.
  • 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyet ilan edilmiştir.
  • Cumhur kökü “bir araya toplanma, topluluk oluşturma”, anlamına gelir.
  • Cumhuriyet, bir demokratik yönetim şeklidir.

2
1
2
1
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.