Dalga hareketi, periyodik bir hareket midir

Dalga hareketi, periyodik bir hareket midir
Dalga hareketi, periyodik bir hareket midir, günlük yaşamda gözlemlediğimiz yay, su ve ses dalgalarının genel özellikleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1. Dalga hareketi, periyodik bir hareket midir? Açıklayınız.
Cevap
: Dalga hareketinin periyodik kendini tekrarlayan bir harekettir. Kendini tekrarlayan bu harekete de titreşim ya da salınım diyoruz. Dalgalar günlük hayatımızda en çok denizde karşılaştığımız bir doğa olayı olarak karşımıza çıkar. Ama dalgalar ve dalga hareketi suyun dışında pek çok durumda da oluşur.

Örneğin, aşağıdaki videoda bir Meksika dalgası ya da stadyum dalgası görülüyor. Seyirciler yanlara hareket etmiyor, yalnızca ayağa kalkıp sonra oturuyorlar. Ama bunu belli bir sıra içinde yaptıkları için tüm stadyuma yayılan bir dalga hareketi oluşturuyorlar.

2. Günlük yaşamda gözlemlediğimiz yay, su ve ses dalgalarının genel özellikleri neler olabilir?
Cevap
: Su, katı, hava gibi ortamlarda insan kulağının algılayabileceği basınç değişimleri ses olarak tanımlanır. Bir ses çatalı (diyapozon) kollarına vurulduğunda belirli frekansta titreşir. Böylece çevresindeki hava moleküllerinin sıklaşıp seyrelmesiyle ses dalgaları oluşur. Ses dalgaları, en önemli boyuna dalga örnekleridir. Bu dalgalar, herhangi bir ortamda (yani gazlar, katılar ve sıvılar), ortamın özelliklerine bağlı olan bir hızla yayılırlar. Ses dalgası, bir ortamda yayılırken; ortamın parçacıkları, dalganın hareket doğrultusu boyunca yoğunluk ve hacim değişiklikleri üreterek titreşir. Ses boşlukta yayılmaz. Yani, ses dalgalarının iletilebilmesi için mutlaka bir ortama gerek vardır. Ses her ortamda farklı bir hızla yayılır.

3. Yay, su ve ses dalgaları bir engele çarptığında ne gözlemlenir? Dalgaların çarpmadan sonraki hareketi için tahmininizi açıklayınız.
Cevap
: Durgun su yüzeyi, su moleküllerinden oluşmuş gergin bir zar gibidir. Su yüzeyindeki dalgalar bu zarda oluşan şekil değişikliğinin yayılmasından başka bir şey değildir. Gergin bir yayda oluşturulan şekil değişikliğinin yayılmasıyla, su yüzeyinde oluşturulan şekil değişikliğinin yayılması benzer olaylardır. Gergin yaylarda oluşturulan bir şekil değişikliği, yayın esnekliği nedeniyle düzelmeye çalışır. Fakat düzelirken, önceki şekil değişikliği yayın diğer sarımlarına geçer. Böylece sarsıntı ilerletilmiş olur. O halde, dalga hareketinin oluşabildiği ortamlar esnek ortamlardır. Bütün bu açıklamalardan yola çıkarak, dalga hareketinin tanımını şöyle yapabiliriz; Esnek bir ortamda oluşturulan şekil değişikliğinin bu ortamda noktadan noktaya yayılmasına dalga hareketi denir.

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.