Dalgıçlarda vurgun olayı nasıl gerçekleşir

Dalgıçlarda vurgun olayı nasıl gerçekleşir
Dalgıçlarda vurgun olayı nasıl gerçekleşir, vurgun nedir, dalgıçlarda vurgun yeme durumu nasıl ortaya çıkar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan vücudunun sağlıklı şekilde yaşayabilmesi için dünya atmosferinde belli bir basınç seviyesi içerisinde yaşaması gerekir. Kısa sürede ani basınç değişimleri, insan vücudunda vurgun meydana getirmektedir. Vurgun, dikkat edilmediği durumda insanın sonunu getirebilecek kadar ciddi bir durumdur.

Vurgun nedir

Vurgun, kısa süre içerisinde yüksek basınçlı bir alandan düşük basınçlı bir alana geçilmesi sebebiyle vücutta gaz kabarcıklarının meydana gelmesi sonucu ortaya çıkan bir gaz embolizmidir. Diğer ismi ile dekompresyon olarak da bilinmektedir. Vurguna uğrayabilecek meslek grupları arasında sualtı inşaat işçileri ve pilotlar gibi meslek grupları da bulunmaktadır.

Vurgun veya dekompresyon hastalığı, kısa sürede yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi nedeniyle vücutta gaz kabarcıklarının oluşmasına sonucu ortaya çıkan gaz embolizmidir. Özellikle dalgıçlar, pilotlar veya su altı inşaat işçileri gibi basınç değişimi etkisinde kalanlarda rastlanır. Sünger avcılarında görülen bu tabloya halk dilinde vurgun denir. Dekompresyon sözcüğü "basınç azalması" anlamına gelir.

Vurguna uğramamak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir

Vurguna uğramamak için temelde yapılması gereken tek şey ani basınç değişimlerinden kaçınmaktır. Bunu başarmanın iki yöntemi bulunmaktadır. Bunların başında, yüksek basınç değişimlerini çok uzun sürede gerçekleştirmektir. Bir diğer önlem ise kapalı bir alan içerisinde yüksek basınç değişimlerinin yapılmasıdır. Bu alan içerisinde basınç sabit tutulursa, içerisinde bulunan kişi dışarıda gerçekleşmiş olan basınç değişiminden etkilenmez.

48
78
110
35
35
60
80
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.