Dalgıçların su yüzeyine hızla çıkması hayatlarına mal olabilir, akciğerlerindeki havanın hacminin artması akciğer zarına zarar

Dalgıçların su yüzeyine hızla çıkması hayatlarına mal olabilir, akciğerlerindeki havanın hacminin artması akciğer zarına zarar
Dalgıçların su yüzeyine hızla çıkması hayatlarına mal olabilir, akciğerlerindeki havanın hacminin artması akciğer zarına zarar verecektir, bu olay gazların hangi özellikleri ile açıklanabilir detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Dalgıçların su yüzeyine hızla çıkması hayatlarına mal olabilir. Akciğerlerindeki havanın hacminin artması akciğer zarına zarar verecektir. Bu olay gazların hangi özellikleri ile açıklanabilir?

Ödev cevabı kısaca : Dalgıçların su yüzeyine hızla çıkması, gazların basınç ile hacim arasındaki ilişki (Boyle's Kanunu) ve gazların dalga boyu prensipleri nedeniyle akciğerlerindeki hava hacminin artması ve akciğer zarına zarar verme potansiyeli taşıdığı bir durumdur. Bu olay, Boyle-Mariotte yasası ile açıklanabilir.

Vurgun veya dekompresyon hastalığı, kısa sürede yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi nedeniyle vücutta gaz kabarcıklarının oluşması sonucu ortaya çıkan gaz embolizmidir. Özellikle dalgıçlar, pilotlar veya su altı inşaat işçileri gibi basınç değişimi etkisinde kalanlarda rastlanır. Sünger avcılarında görülen bu tabloya halk dilinde vurgun denir. Dekompresyon sözcüğü "basınç azalması" anlamına gelir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.