Dayanıklılık bilim dalından günlük yaşamda hangi alanlarda yararlanırız

Dayanıklılık bilim dalından günlük yaşamda hangi alanlarda yararlanırız
Dayanıklılık bilim dalından günlük yaşamda hangi alanlarda yararlanırız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fizikte dayanıklılık bir katı cismin özelliklerini kaybetmeden basma, germe ya da sıkıştırma gibi etkilere karşı gösterdiği dirençtir. Basmak, germek ya da sıkıştırmak kuvvet uygulamak demektir. Katı bir cisme kuvvet uygularsanız şeklini değiştirebilirsiniz. Şekli değişen cisim kuvveti kaldırdığınızda eski şeklini tekrar alır, buna esneklik denir.

Örneğin, bir gitar telini gererseniz boyu uzar, esner. Teli gevşetirseniz tekrar eski haline döner. Ancak uyguladığınız kuvvet belli bir eşik değerini aşarsa, cismin esneklik özelliği kaybolur, şekli kalıcı olarak bozulur ya da cisim parçalanır. Dayanıklılık bir katı cismin üzerine uygulanan kuvvete esnekliği bozulmadan ya da parçalanmadan ne kadar dayanabileceği anlamına gelir. Bir başka örnek de binaların taşıyıcı kolonlarıdır, bu kolonlar binanın ağırlığını taşır ve dayanıklı olmaları gerekir. Kolonların kesit alanı ne kadar büyükse dayanıklılığı o kadar büyük olur.

161
197
63
114
78
64
336
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.