Delta oluşması için hangi koşullar gerekir

Delta oluşması için hangi koşullar gerekir
Delta oluşması için hangi koşullar gerekir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yeryüzü şekillerinin oluşmasında çeşitli etmenler bulunmaktadır. Delta oluşması da yeryüzü şekilleri oluşması kapsamında değerlendirilmektedir. Delta oluşması, akarsuların taşıyıcı olma özelliğinden kaynaklanmaktadır. Delta oluşması daha verimli toprakların oluşması anlamına gelmektedir.

Delta ovası, akarsuların taşıdıkları malzemelerin akarsuların denize döküldükleri yerlerde deniz içlerinde üçgen düzlükler oluşturması şeklinde meydana gelmektedir. Delta oluşması sayesinde, verimli ovalar da elde edilmektedir. Deltaların oluşması, yeryüzü şekillerinin zamanla değişmesi anlamına gelmektedir.

Deltanın oluşması için akarsuyun döküldüğü yerin sığ olması gerekir, kıyı akıntısının olmaması gerekir. Akarsu alüvyon taşımalı ve gel-git olayının da kuvvetli olmaması gerekir. Deltalar, zamanla oluşur ve kıyıya adapte olur.

Bir akarsuyun delta ovası oluşabilmesi için: 

  • Döküldüğü deniz sığ olmalı (kıta sahanlığı geniş olmalı)
  • Kıyı akıntısı olmamalı.
  • Gel-git olayı kuvvetli olmamalı (okyanus kıyısı olmamalı).
  • Akarsu bol miktarda alüvyon taşımalı.

795
309
201
152
152
925
1500
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.